lördag 12 maj 2007

Skoltalibanpartiet slår till igen

De två folkpartisterna Åsa Holmén och Bengt Tollstadius i Åstorp har motionerat om att kommunen ska införa skriftliga betygsliknande omdömen redan från första klass. Jag kan inte riktigt förstå varför man är så blygsamma, är det inte lika bra med betyg i förskolan också när ni nu ändå är igång? Se till och vaska ur de duktiga så fort som möjligt och peka ut de dåliga. Bajs på potta - IG. Bygge av sandslott - G. Gung på liten gunga - G. Gung på stor gunga - IG. Pulkaåkning - VG+. Skoltalibanpartiet / Folkpartiet under ledning av överskoltalibanen Jan Björklund verkar tro att alla skolproblem löses genom att mamma och pappa får ett papper där det står att deras telningar inte är duktiga. Betyg som ett år senare inte säger ett skvatt. Skriftliga betyg fyller ingen som helst funktion, enda skälet som jag kan se det är att vi än så länge måste ha ett system för att välja ut vid fortsatt utbildning om platserna inte räcker. Och även där är betyget en urusel urvalsprincip. Sedan är det viktigt att föräldrar och elever får veta vad som fungerar bra, vad som inte fungerar bra, vad som behöver förbättras osv. Men till detta är skriftliga omdömen värdelösa. Den informationen behöver vara utförligare. Och här har under många år stora delar av lärarkåren misslyckats med sin uppgift. Och detta kommer att bli sämre när de skriftliga omdömena har införts. Då har ju föräldrar och elever fått sin information, så då behövs ju inte mer. Men detta är en sämre information än den som enligt reglerna ska ges i dag vid uppföljningssamtal och liknande. Folkpartiet får IG.

Tony Blair har nu blivit ännu ett offer för George W Bushs krig mot terrorismen. Efter år av framgångar bestämde sig Tony Blair för att bli knähund till Vita Huset när det gällde invasionen av Irak (som ju inte hade ett dugg med terrorism att göra från början). I dag är Irak däremot, efter USA:s inblandning, ett centrum för terror. Kriget har redan inneburit regimskifte i Spanien, och nu är det alltså Blairs tur. Och Bushs popularitet i USA är den lägsta för en president i modern tid. Man kan kort och gott säga att den enda som vunnit på kriget mot terrorismen är just terroristerna.

För övrigt ska jag tillbringa eftermiddagen och kvällen tillsammans med mina gamla klasskamrater från gymnasietiden. Det är dags för 35-årsjubileum som bland annat ska tillbringas på restaurang i Helsingör och på Jazzklubb i Helsingborg. Vi träffas vart femte år. Jag får väl skänka en tacksamhetens tanke till Kristina och Ingrid som håller i tåtarna varje gång.

Inga kommentarer: