måndag 7 maj 2007

Missnöjeshögern vann

Som väntat blev det franska valet en seger för högerns broilerpolitiker Nicolas Sarkozy. En politiker som fjäskat med extremhögern. Det finns ett skäl till att Jean-Marie Le Pen gjorde ett mycket sämre val än förra presidentvalet. Många av hans väljare röstade istället på Nicolas Sarkozy som upplevdes som lite mer rumsren. "Det behövs lag och ordning och mer hårda tag" är en vanlig kommentar till valresultatet. Vi andra får väl hoppas att han som så många andra tvingas se verkligheten bakom sina floskler. Fast vinsten blev mindre än de flesta opinionsundersökningar gissat på. Och valdeltagandet var extremt högt. Förhoppningsvis innebär detta ett fortsatt stort politiskt intresse.

Det finns ett litet fåtal TV-serier som överlever tidens tand. De flesta serier som man såg en gång i tiden och gillade blir nästan mest pinsamma att se på nytt efter kanske 10, 15 eller 20 år. Men, som sagt det finns serier som överlever. Som fortsätter att vara aktuella även långt efter det att dom producerades. En sådan är amerikanska M.A.S.H. Denna kan man titta på i dag och nästan uppskatta ännu mer än när man såg den första gången. Kevin och jag har hyrt ett antal årgångar på DVD och tittat på med stor tillfredsställelse. En annan sådan serie som överlevt tidens tand går just nu på TV-kanalen Axess. Det är den brittiska Yes, Minister. Kampen mellan den nyutnämnde ministern (i början av serien alltså - så småningom blir han väl premiärminister) och byråkratiska tjänstemän som inte kan begripa varför ministrarna ska lägga sig i hur departementet (och landet) ska styras är helt underbar. Jag gapskrattade i går på kvällen helt för mig själv när minister Hacker för en gångs skull lyckades vinna kampen mot Humphrey. Det här är brittisk humor i toppklass, tidlös brittisk humor.

För övrigt kan vi konstatera att det faktiskt fallit lite regn. Tidigt i morse och även under dagen. Men det behövs nog ytterligare några millimeter för att trädgården ska förvandlas från betong till mylla!

Inga kommentarer: