tisdag 29 maj 2007

Ny rapport från Titanic

Jag vaknade i morse kring femtiden av att regnet stod som spön i backen och ett makalöst åskande. Åskandet tog slut efter ett tag men regnet fortsatte. Vilket innebar att när jag gick till tåget strax före åtta för att åka till Kristianstad klädde jag mig i regnbyxor och regnjacka. Regnet slutade medan jag gick till stationen, och sedan dess har det inte regnat något, däremot har solen gassat och det har varit riktigt varm. Det kan väl sägas vara en liten miss i planeringen.

Kristianstadsbesöket föranleddes av facklig information och diskussion. En del av diskussionen handlade om hur Försäkringskassan (miss)skött den uppsägning av personal som skett (och hur facket skött sina uppgifter). Och sedan handlade det om den kommande omorganisationen. Det står allt mer klart att man från kassans ledning blir allt mer införstådd med att man kommer att tappa mycket kompetens i samband med omorganisationen. Redan har mycket tappats i samband med uppsägningarna och fler försvinner när många kommer att välja att lämna verksamheten (eller tvingas lämna verksamheten). Ni som är kunder till Försäkringskassan kan alltså vänta er en försämrad service i framtiden. När man från Försäkringskassan försöker beskriva den nya organisationen låter det som om man ska öka servicen. Men det gäller bara de som helst vill sköta saker via Internet. Så länge eventuella utbetalningar inte blir allt för mycket försenade kanske det kan upplevas som en förbättring. Men för resten blir det en försämring. Och den börjar redan nu eftersom många avdelningar blivit så brandskattade på personal att det inte kommer att gå att betala ut ersättningar eller fatta beslut i tid. Fast det verkar man inte centralt vilja gå ut med information om. Bättre att hålla tyst. Försäkringskassan är likt Titanic på väg mot sitt isberg i form av verkligheten.

I går spelades det derbyfotboll i bland annat Stockholm. Djurgården gav AIK på nöten. Gissa om det blev bråk......

Jag ser att den ekonomiska utvecklingen i Europa går bättre än i USA. Over there är man fullt upptagna med att kriga i Irak. BNP växer snabbare i Europa, Inflationen är lägre i Europa, Räntan är lägre i Europa, och medan bytesbalansen i utrikeshandeln i Europa är positiv är det kraftigt negativt i USA. Det är bara arbetslösheten som är lägre i USA, men så måste också många där ha två jobb för att ens överleva. USA skulle kanske börja tänka på att få ordning på budget och bytesbalans så kanske mycket kan lösa sig. I dag räddas USA:s ekonomi av att man kan prångla ut en massa dollar till resten av världen som inte kommer tillbaka och löses in. Den dag dollarn förlorar sin ställning kraschar USA:s ekonomi.

Och inte ett ljud om Linda Rosing....

Inga kommentarer: