torsdag 17 maj 2007

Kraftfullt ledarskap, här och där

Ju mer man läser om Fredrik Reinfeldts underdåniga audiens hos George W. Bush Jr börjar jag undra om Fredrik helt enkelt är feg. Eller om han helt enkelt bara charmades av Bushs enorma charm. Eller som Fredrik Reinfeldt själv uttryckte det, "man känner kraften i hans ledarskap". Om han inte vågade säga något till Bush, då lär han väl knappast våga säga något till Kaliforniens guvernör Arnold "The Terminator" Schwartzenegger. Vad han kommer att känna för kraft i hans ledarskap vågar jag inte ens tänka på. Eller?

Jag ser att inte ens Nicolas Sarkozys hustru, Cecilia, röstade på honom i andra omgången av franska presidentvalet. Fast avslöjandet som egentligen gjordes av tidningen Le Journal du Dimanches publicerades aldrig av tidningen. Tidningens ägare, Arnaud Lagardère (som av en ren händelse är kompis med Sarkozy), stoppade publiceringen. För några år sedan när Cecilia tillfälligt lämnat Nicolas publicerade tidningen Paris Match bilder på henne och hennes nya älskare. Efter ett ilsket telefonsamtal från Nicolas Sarkozy till tidningen fick chefredaktören Alain Genestar sparken? Frankrike verkar verkligen ha fått en president som tror på demokrati och yttrandefrihet. Eller?

Springtimerapport 2007: Efter ett lite längre uppehåll än planerat blev det en runda i går på kvällen. Anledningen till det långa uppehållet, som gör att det bara blev en runda istället för två före Springtimeloppet på lördag, är dels dåligt väder, dels dåligt med tid och dels dålig lust. Dessutom blev det ingen runda i förrgår på kvällen eftersom jag trampade snett med foten precis innan och bestämde mig för att foten nog mådde bäst av vila. Men i går blev det dags. Jag hade köpt nya löparskor som jag tänkte testa. Att testa nya skor i ett lopp på en mil är inte att rekommendera. Och det var tur, redan efter någon kilometer började jag få ont i ena vaden så det fick bli en lite avkortad runda inklusive ett par korta promenadavbrott. Bättre att ta det lugnt. Nu står jag där mellan hötapparna, de gamla eller de nya skorna på lördag. Det får väl bli lottdragning på morgonen. Eller?

Sedan den amerikanska invasionen av Irak har 72 amerikanska soldater begått självmord i Irak. 20% av de amerikanska soldaterna lider av depression. Var tredje soldat anser att tortyr under vissa omständigheter borde vara tillåtet. Mindre än hälften anser att man behöver följa Genévekonventionen och behandla icke-stridande med värdighet. 10% erkänner att dom förstört egendom i onödan. 4% säger sig ha misshandlat civila irakier "när det inte var nödvändigt". Här inställer sig en intressant fråga, när är det nödvändigt att misshandla civila? Undersökningen har gjorts av Pentagon. Vi kan dra slutsatsen att krig verkar förråande och ger depressioner. Eller?

Detta i motsats till idrott som ju verkar förbrödrande. Senast accentuerat av vissa s.k. supportrars uppförande i Helsingborg i samband med fotbollsderbyt mellan Helsingborg - Malmö. Eller?

I dag är det Kristi Himmelsfärdsdag. Apropå vissa borgarbrackors synpunkter som går ut på att avskaffa Första maj som helgdag eftersom så få egentligen firar dagen på traditionellt sätt, så kan vi ju verkligen ifrågasätta Kristi Flygare som helgdag. Hur många är det som tänker på dagen som något annat än en skön ledig dag? Här har vi verkligen en dag att avskaffa som helgdag i så fall. Eller?

För övrigt så lider jag själv så här på morgonen av svårrartad depression. Ingen morgontidning! Ögonen irrar planlöst runt efter något läsbart. Till frukosten fick jag läsa om på nytt i gratistidningarna Metro, Xtra och Punkt SE. Och DET visar bara hur deprimerande situationen är. Hur tusan kan man kalla en tidning för daglig tidning om den inte ges ut dagligen? För visst har det väl hänt något värt att skriva om sedan förra dagen. Eller?

Inga kommentarer: