lördag 5 maj 2007

Bakläxa för förskingringsministern

Veckans Affärers Cecilia Aronsson använder rubriken "Odell göder finanseliten" när hon ska kommentera förskingringsminister Mats Odells utförsäljning av svenska folkets företag till speciellt utvalda spekulanter (läs utländska finansbolag). Ett av de bolag som gärna köper upp så mycket som möjligt av Telia är ryska Altimo, vars huvudägare Mikhail Friedman har varit den stora konkurrenten vid Telias uppköp av Turkcell och Megafon. Vi kan förstå varför han vill köpa Telia... Den största vinnaren i hela affären är de banker och konsulter som tar bra betalt för att hjälpa staten att sälja ut sig själv. Det är budgeterat 100 miljoner redan, och den summan kommer att växa. Byt ut Förskingringsminister Mats Odell!

Jag såg reprisen i SVT24 av Argument där centerpartisten (?) Fredrick Federley argumenterade för att de fyra Högerallianspartierna skulle ombildas till två partier. Jag kan väl i viss mån hålla med Fredrick. Det är flera partier som är helt onödiga. Fredricks eget centerparti har t.ex. börjat göra sig totalt onödiga. Det som gjorde Centerpartiet unikt inom borgerligheten - miljöengagemanget, landsbygdskopplingen, det småskaliga - har ju helt avskaffats. Maud Olofsson och Fredrick Federley har förvandlat partiet till ett i mängden av marknadsliberala lobbygrupper. Folkpartiet är på väg i samma riktning, och KD gör ju allt dom kan för att sudda bort sin kristna stämpel. I princip är ju alla tre likadana, det är väl bara moderaterna som inte längre placerat sig ute på högerkanten. Så det är klart, ett högerparti bestående av C+Fp+KD och ett mittenparti i form av moderaterna kan ju vara en bra lösning?

Och jag tittade på mer TV i går. Jag såg på Rapport ett inslag som berättade om hur ett tusental Tallinnbor anmält sig till en snabbutbildning av någon sorts medborgargarde. Dom fick tydligen en kurs på några dagar i att slå med batong. Det hela skildrades faktiskt som något positivt. Jag undrar om en liknande företeelse i något annat land under andra omständigheter hade skildrats som något positivt? Frivilligt medborgargarde som fick en snabbkurs i att slå med batong? Det måste vara rysshatet/rysskräcken som skapar sådana åsikter hos den svenska journalistkåren.

Inga kommentarer: