måndag 28 maj 2007

Friskolor med betygsinflation

Radions Kaliber (SR:s P1 naturligtvis) har granskat betygssättningen. Bland har man gjort en jämförelse mellan de betyg som det blivit på de centrala proven och de betyg eleverna sedan har fått. På friskolorna händer det nästan 6 gånger så ofta att slutbetyget är högre än det som gavs på det centrala provet. Detta sätter verkligen ljuset på ett stort problem, med främst friskolor men även i viss mån kommunala skolor. Kan man inte uppvisa goda betyg hos eleverna får man färre elever eller mindre anslag. Vi får alltså en betygsinflation när man kan välja skola (och naturligtvis ofta gör detta med förhoppningen om ett högre betyg). Eller som på många håll, anslagen är beroende på antalet elever och betyg. Högskolorna har det ju visat sig ha liknande problem. Dom får pengar efter hur många godkända examen, alltså blir studenter som egentligen inte skulle blivit godkända just godkända för att man inte ska förlora pengar. Det var intressant att i dag höra hur företrädare för friskolorna (t.ex. förre socialdemokraten Kjell Olof Fäldt) skulle prata bort det hela. Man har också intervjuat elever som öppet erkänner att dom valt skola efter rykten om att just den skolan satte högre betyg. Kan det vara så att just friskolorna har svårare att sätta rätt betyg eftersom så många av lärarna inte är behöriga? Fast den diskussionen vill nog inte skoltalibanminister Jan Björklund höra talas om. Det är inte lätt att både förespråka mer betyg, mer friskolor och samtidigt kräva bara behöriga lärare. Det är en ekvation som inte går ihop. Inte ens i folkpartiklarnas Sverige.

Chefen för OECD:s skatteavdelning, Jeffrey Owens, har varit i Sverige. Och upprepat OECD:s synpunkter på att avskaffandet (nåja, sänkandet i varje fall) av fastighetsskatten var ett felaktigt beslut. Den svenska fastighetsskatten fungerade bra. Och skatten i sig är en bra skatt. Men det är något som Högeralliansen inte vill höra, för om man tar hänsyn till det blir kristdemokraterna ledsna, och blir dom ledsna faller den eniga fasaden. Alltså offrar vi en väl fungerande skatt på alliansens altare. Mats Odell är en katastrof!

Jag ser förresten att Mats Odell håller på att få problem. Dubaibörsen (ägt av en stenrik shejk) har tydligen lagt ett högre bud på OMX än vad Nasdaq gjort. Men inte kan väl förskingringsminister kristdemokraten Odell sälja Stockholmsbörsen till en stenrik arabisk shejk? Eller är det högsta bud som gäller? Ge upp Mats!

Försäkringskassan har blivit lurade. Fast jag kan inte riktigt förstå hur penningströmmarna när det gäller utbetalning av Assistansersättning kunde verka extra onormala. Om det är någon socialförsäkringsförmån där det rinner ut pengar inom så är det just inom Assistansersättningen. Men på privatiseringens altare kan man offra mycket. Handikappades rätt att fritt välja omsorgen har skapat en mångmiljonmarknad för icke-seriösa företag (och familjer) inom assistansverksamheten. Men ingen vågar ta i det och bromsa inför risken att beskyllas för att vilja inskränka i handikappades rättigheter. Grundtanken är kanske rätt, men någonstans har det spårat ur. Här rinner miljonerna ut!

Tyvärr missade jag i går att Aftonbladets söndagsbilaga ägnade ett antal sidor åt en intervju med Fadde Darwich. Fast det märktes att intervjun var gjord innan Linda Rosing deklarerade att hon skulle få ett antal miljoner av Berth Milton för att visa tuttar och mutta samt onanera framför en kamera. För i artikeln står att det snart bara är just Linda som står vid hans sida. Vilket hon alltså inte gör längre. Inte lätt att skriva sladderartiklar i förväg. Det går fort i den branchen.

Inga kommentarer: