torsdag 3 maj 2007

Förskingring genomförd

För 50 kronor per aktie (lite under börskursen som störtdök när beskedet kom) fick Förskingringsminister Mats Odell när han i dag sålde ut 8% av Telia. Det gav totalt 18 miljarder till statskassan (lite mindre än beräknat). Pengarna ska användas för att betala av på statsskulden. Tyvärr är detta en mycket dålig affär eftersom utdelningen från Telia (som är en välskött företag) är högre än vad räntan på statskulden är (Staten är en säker låntagare och betalar låg ränta). Men när ideologin och principerna står över den ekonomiska verkligheten så går det som det går. Det har fortfarande inte offentliggjorts vem/vilka köparna är. Men det var tydligen jättebrådis med försäljningen. Det känns nästan kuppartat.

Ibland undrar man över andra affärsideer också. Öresund har mellan Helsingborg och Helsingör alltid trafikerats av flera rederier samtidigt. En av klassikerna är Sundsbussarna. Lite mindre båtar (dvs inte bilfärjor) som under många år trafikerat Sundet med en fast och trogen kundkrets. Det har nu blivit klart att rederiet som ägt båtarna sålt rederiet till nya ägare. Men dessa verkar ganska korkade. Att man sätter in nya moderna (lite större) båtar är väl OK. Men hur kan man samtidigt byta namn på ett etablerat varumärke bara för att låta moderna. Ace Link ska det heta. Med namn på båtarna som ingen begriper. De jag diskuterat det hela med bara ruskar på huvudet. Är dom korkade som tror att tuffa moderna utländska namn ska vara bättre än ett gammalt inarbetat svenskt varumärke!

Högerns kandidat i det franska presidentvalet, Nicolas Sarkozy, drabbades nog av en allvarlig motgång på Första Maj. Då gick nämligen extremhögerns Jean-Marie Le Pen ut i ett tal och uppmanade sina väljare att inte rösta i den andra omgången. Nicolas Sarkozy behöver extremhögerns väljare för att vara säker på segern. Det har nämligen också visat sig att Ségolène Royal verkar få flest av mittenkandidaten François Bayrous röster. Många mittenväljare skräms nämligen av Nicolas Sarkozys allt för täta flirtande med just extremhögern. Yttersta vänsterns och miljörörelsens röster lär Ségolène Royal vara säker på. Tyvärr är mitt tips fortfarande Nicolas Sarkozy, en man som skrämmer mig.

Springtimerapport 2007: Löftet från helgen hölls! I går på kvällen blev det en lite längre runda i skogen. Och vilket som var skönast vet jag inte, att jag kommit så långt att jag kunde förlänga joggingrundan, eller det faktum att det verkligen var läge att njuta av bokskogen. De som inte har upplevt när solen strålar ner genom en nyutslagen bokskog i Skåne har inte upplevt det verkliga livet. Det finns inte mycket som kan liva upp en vilsen skäl som den upplevelsen. Det var nästan så man glömde att vara trött och att cirkla runt alla Bruntes Hämnd som fyller stigar och vägar på Söderåsen. (Bruntes Hämnd = Spillning från Hästar). Jag kunde också konstatera att det var ovanligt många joggare ute på kvällen. Som vanligt när man sprungit en viss distans en längre period och sedan förlänger rundan drabbas man av en enorm trötthet när man nått den distans man brukat springa. Tyvärr sammanföll denna tidpunkt med en uppförsbacke... Nåja, jag kom upp för backen och även hem. Tiden 44.30 är dock inte så mycket att skryta med på de närmare 8 kilometrarna. Men jag tog det ganska lugnt nu första gången.

Inga kommentarer: