fredag 4 maj 2007

Rapport från Titanic

De första uppsagda personerna på Försäkringskassan i Skåne har nu fått gå hem. Nästa vecka är det dags för en större grupp. Det finns fortfarande chefer som inbillar sig att det ska gå att upprätthålla servicen utan att allmänheten ska drabbas. Men detta är naturligtvis bara önskedrömmar. Under de kommande månaderna kommer tyvärr de som väntar på pengar eller beslut att få vänta allt längre. Skulden för detta ligger främst hos Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, hos resten av regeringen, men också hos Försäkringskassans ledning som främst skyddat chefer och sjukpenningavdelningarna medan resten drabbats mycket hårt. Det är beklagligt, men sant. Försäkringskassan (=Titanic) är på väg mot sitt isberg, och de som står i manöverrummet (kassans högsta ledning) styr rakt på.

Konflikten mellan Estland och Ryssland lockar fram det gamla rysshatet / ryssfrossan i Sverige. Ett fenomen som är äldre än Sovjetunionen. Även formellt opartiska media kan nu avfärda allt som kommer från Moskva som propaganda och allt som kommer från Tallinn som sanning. Flyktingar från Estland som lämnade sitt land efter den ryska invasionen (men som inte lämnade det redan efter den tyska invasionen) framställs som opartiska vittnen. När den svenska ambassadören utsätts för stenkastning osv vid ett besök vid den estniska ambassaden i Moskva protesterar naturligtvis Sverige diplomatiskt. Och naturligtvis är protesten fullt berättigad. Dålig bevakning i Moskva är en del av konflikten. Men den ryska ambassadören i Stockholms undran varför den svenska ambassadören överhuvudtaget åkte till Estlands ambassad trots varningar för risk för bråk från ryska myndigheter är en berättigad fråga. Jag har inte heller sett att Sverige bett Ryssland om ursäkt för dålig bevakning av den ryska ambassaden i Stockholm som i går utsattes för stenkastning och fick flera bilar skadade. Det är kanske dags att inse att (i allmänhet) är det inte bara ens fel när två bråkar. Och detta gäller även när Ryssland är inblandad.

Jag noterar förresten att Britney Spears efter 3 års bortvaro från scenen gjort ett framträdande i San Diego som en inledning på en turné. 14 minuter varade framträdandet, och publiken fick se stjärnan mima till playback. Jag tror vi begraver nyheten där den hör hemma.

Jag ser förresten en notis i bladet som berättar om den amerikanska domaren som stämt en tvättinrättning i New York på motsvarande 489 miljoner kronor. Dom slarvade bort hans byxor!

Inga kommentarer: