måndag 16 april 2007

Vårbudget i medvind men fortsatt piska och morot

I dag har Anders Borg presenterat sin vårbudget, och det är en fortsättning på den inslagna vägen med skattesänkningar för de som har råd att betala skatten och piska på de som inte har råd att inte lyda högerns befallningar. Jag hörde en del av riksdagsdebatten och konstaterade bland annat att Anders Borg inte svarade på Per Nuders frågor om finansierade skattesänkningar. Förmögenhetsskatten skulle betalas av konjunkturen t.ex. Medan ju Anders Borg i valrörelsen lovade att alla skatter skulle vara finansierade krona för krona. Just nu häller man bensin på inflationsbrasan och kommer med största sannolikhet att tvinga Riksbanken till räntehöjningar.

Jag noterade förresten att Mikael Odenberg fick sin vilja igenom. Mer än 4 miljarder ska läggas på att modernisera JAS-plan som inte behövs.

Jag noterade också att Veckans Affärers webbsajt E24 karrakteriserat ändringen av fastighetsskatten som en av Sveriges sämsta reformer. Veckans Affärers Niklas Johansson skriver:

- Avskaffandet av den statliga fastighetsskatten hör till de sämst argumenterade och olyckligast tajmade politiska reformerna i svensk nutidshistoria.

Det är ord och inga visor. Och Niklas är inte ensam. OECD:s ekonomer har sagt liknande saker. Men vad tvingas man inte göra för att Göran Hägglund inte ska ställa sig och gråta i ett hörn?

Springtimerapport 2007: Det blev äntligen en runda i går på kvällen. Trots att jag inte gav mig av förrän efter halv sju på kvällen blev det ändå en svettig affär. Vilket säger allt om vädret i dag. Det har varit ordentligt varmt för att vara i mitten av april. Visst kändes det att jag haft en paus på omkring en månad. Jag var ordentligt trött efter en halv kilometer... Men det blev trots det den sedvanliga rundan på knappa 6 kilometer. Och jag lyckades hålla mig springande hela rundan. Även om det ska erkännas att det i ett par uppförsbackar är tveksamt om löpstilen hade resulterat i diskning om det varit en gångtävling. Jag har inte skaffat något nytt tidtagarur, men uppskattar tiden till knappt 33 minuter, vilket får vara godkänt för en debutrunda. Nu gäller det att hårdträna till den 19 maj.

Jag glömde i går att skryta över min goda insats i Friluftsfrämjandets tipspromenad på söndagsförmiddagen. Precis som förra söndagen var det ganska knepiga frågor. Så de 8 rätt dom påstod att jag hade var en stor framgång. Och med tanke på att Kevin hade 6 och Ingela 5 så gick jag med näsan i vädret hela dagen.

Jag ser förresten att Påven Benedictus XVI fyller 80 år i dag. Grattis Joseph Ratzinger! Det sägs att han fortfarande inte har hämtat sig från chocken att Berlindeklarationen inte nämnde Gud en enda gång! Vilket väl var det bästa med hela rappakaljan.

Inga kommentarer: