söndag 29 april 2007

Försäkringskassan igen

Sveriges Radios program Kaliber berättade i dag om ett av de företag som Försäkringskassan utnyttjar för våra utredningar av sjukskrivna. Företaget i fråga, Doktorn & Co, framställdes i något mindre god dager. Det handlade om bristfälliga utredningar som i många fall innehöll direkta faktafel och där man inte heller gjorde det som kontraktet med Försäkringkassan stipulerade. Nu jobbar jag inte med rehabiliteringen (till min stora glädje) så jag kan inte säga om Skåne utnyttjar företaget. Men det hela ser jag som ett exempel på nackdelarna med det upphandlingsvansinne som pågår. Mängder av arbete (i det här fall utredningar) sker hos den som bjuder lägst pris. I många fall är utredningen naturligtvis nödvändig. Och i många av de s.k. fall som med jämna mellanrum dyker upp i media saknas stora delar av sanningen. Fakta som om dom också hade funnits med kanske hade gjort att saken såg lite annorlunda ut. Bland alla de som är sjukskrivna finns naturligtvis alla sorters människor. Allt ifrån de som inte har något annat alternativ till att gå sjukskrivna till personer som mer eller mindre simulerar sjukdom / köper ett läkarintyg av mindre nogräknade läkare. Och däremellan finns de som mycket väl skulle kunna jobba i ett annat jobb, men det jobbet finns inte för den arbetsgivare som då skulle vara aktuell anställer inte en som är lite sjuk. Och vi har de som gått sjukskrivna så länge att dom förlorat tron på att dom kan jobba. Och vi har de som om dom fick rätt behandling skulle kunna få ett anpassat jobb. Och en massa andra versioner. Problemet är att hitta en metod där man hjälper de som behöver hjälp utan att stjälpa de som inte går att hjälpa. Och här har inte Försäkringskassan lyckats riktigt bra. Men skulden är inte bara Försäkringskassans, utan även Arbetsförmedlingens och kanske allra mest, arbetsgivarnas fel. Men den sista parten kommer undan utan kritik i media.

Över till något roligare. Söndagsförmiddagen ägnades främst åt att promenera i skogen. Friluftsfrämjandets Vårlunk stod för dörren. Tragiskt var att Kevin lyckades få 7 rätt mot mina 6 rätt. Han hade rätt på hur många flaskor whiskey som exporterades från Skottland. Något jag inte alls skäms för att jag inte kunde, nästan nykterist som jag är.

I Estland har det varit oroligt i några dagar. Detta sedan den estniska regeringen beslutat sig för att flytta det monument i Tallinn som enligt ryssarna (som är ungeför en tredjedel av Estlands befolkning) är ett monument över befrielsen av Estland från nazismen. Många ester, däribland regeringen, tycker mera att det är ett monument över den ryska ockupationen. Enligt ryssarna pekar detta bara på det faktum att många ester öppet och med glädje samarbetade med nazisterna. Min egen grundinställning är att det är många statyer och minnesmärken även i Sverige som kanske borde rivas eller flyttas. Dom bygger på förfalskad historiebeskrivning. Men vi är lite mer civiliserade här!

Inga kommentarer: