söndag 22 april 2007

Upp och ner

I senaste numret av tidningen Fokus finns en artikel om hur glad Cristina Husmark Pehrsson (som är högeralliansens socialförsäkringsminister) är över den ökade kontroll av socialförsäkringarna som skett. Som vanligt får de enormt överdrivna siffror som ibland cirkulerar om fusket stå oemotsagda. Cristina skryter om hur man förra året anställde 300 nya handläggare till Försäkringskassan för just kontrollverksamheten. Däremot står det inte ett ljud om att man i år gör sig av med 4 gånger så många sedan just Cristina skurit ner anslagen. Beslut som naturligtvis kommer att innebära att kontrollverksamheten åter skärs ner. Nu gör detta inte så mycket eftersom siffrorna på fusket som sagt är enormt överdrivna. Ett område som utpekats som innehållande mycket fusk är Tillfällig Föräldrapenning. En av mina kollegor satt för en kort tid sedan i flera veckor och gjorde inget annat än ringde och kontrollerade med dagis. Inte ett enda ärende ärende var felaktigt!

I Aftonbladet i går fanns en artikel om hur mycket många s.k. kulturpersonligheter tjänade på att låta sina inkomster gå in i aktiebolag, och sedan ta ut vinster i form av utdelning. På så sätt slapp man nämligen en massa skatt. Detta pekar på det totalt orimliga i att arbetsinkomster är högre beskattade än arbetsfria inkomster. Den som sliter i sitt anletes svett för att tjäna till sitt levebröd betalar högre skatt än den som sitter på sin röv och håvar in räntor och utdelningar på ärvda pengar. eller för att göra det lite mer rättvist, den som bara sitter av sin arbetstid utan att göra något betalar också högre skatt än den som sitter hela dagen och flyttar runt sina aktier. Jag kan inte se någon anledning till att det ska vara olika skattesatser på kapitalinkomster och arbetsinkomster. Höj skatten på kapitalinkomster och sänk den på arbetsinkomsterna så får vi fler i arbete eftersom det ju då kommer att löna sig bättre att arbeta. Ett litet tips till Anders Borg bara!

Dagens Tipspromenad i skogen präglades av ett mycket lätt duggregn. Jag vet inte riktigt om min klädsel med regnjacka, regnbyxor och stövlar var helt rätt. Det blev lite mycket, man blev i princip blötare innifrån än utifrån. Annars gick det bra, 8 rätt även i dag medan resten av familjen hade 7 och 8 rätt. Nu väntar jag bara på en vinst också. Ingela lyckades med att vinna barnpris i förra helgen. Det blev uppenbarligen något missförstånd så att lapparna blandades ihop. Men, alla medel är tillåtna...

Inga kommentarer: