tisdag 10 april 2007

Högerallians i kris

Politiska opinionsundersökningar står som spön i backen. Nu senast läser jag om TV4 Nyheternas undersökning som görs av några som kallar sig Novus Opinion. Enligt denna står det ganska stilla mellan blocken, 52 - 42 till vänsterblockets fördel. Det är alltså en fortsatt trygg ledning och fortsatt tråkigt för Högeralliansen. Men allra mest oroande för Högeralliansen är nog att både denna undersökning, och ett par andra som nyligen presenterats, visar att Kristdemokraterna trillat under fyraprocentspärren. Och det är nog här vi kan hitta bakgrunden till det nyligen presenterade förslaget om namnändring av fastighetsskatten. Skulle KD trilla ur riksdagen är det kört för Högeralliansen i nästa val - även om man kan lyckas hämta upp vänsterblockets försprång. Fast allra mest oroväckande är att enligt samma undersökning har SverigeDemokraterna närmat sig fyraprocentspärren och är nu större än KD.

Ett annat parti i kris är Folkpartiet. I dag inleds rättegången mot ett antal ledande folkpartister (Per Jodenius, Niki Westerberg, Johan Jakobsson, Nicklas Lagerlöf samt journalisten Niklas Svensson) för dataintrånget i socialdemokraternas interna nätverk. Ett spionage från ett parti på ett annat som egentligen är helt osannolikt. Det man närmast kommer att tänka på är väl Rickard Nixon och Watergateskandalen. I samband med rättegången passar Lars Leijonborg på att åka på semester med sonen. En så'n tur att det fanns ett skäl att hålla sig undan så att han slipper frågor från journalister. Det blir nog hetare om öronen när det blir dags för eventuellt omval som partiordförande inom kort!

Försäkringskassans uppsägning av personal börjar närma sig. I dag har man börjat säkra uppgifterna så att det är rätt uppgifter om anställningstid och att man placerats in i rätt turordningskrets. I morgon är det samlat till möte för information om inom vilka kretsar som det finns övertalighet. Och sedan är det bara några dagar till innan det är klart vilka som sägs upp, och kort därefter är vi ännu mindre folk. I Skåne rör det sig om ca 90 årsarbetare, dvs ännu fler omräknat i personer. Har ni fått vänta på pengar eller kontakt för länge tidigare kan ni förvänta er ännu sämre service inom kort. Men lägg skulden för detta på den regering som för att få råd med avskaffade förmögenhetsskatter, subventionerad städning för högavlönade osv gått fram med rödpennan lite här och var utan att först utreda några konsekvenser. Till uppsägningar ska läggas ungefär lika många som självmant (efter morot och piska) sagt upp sig.

Inga kommentarer: