torsdag 5 april 2007

Vem tjänar mest på Högeralliansen? Del 4

Jag kan inte undgå att återvända till Högeralliansens lögnaktiga påstående om att man avskaffar fastighetsskatten. Det handlar alltså inte om något avskaffande, utan om en namnändring och en begränsning för de som betalar lite mer. Vi andra får betala lika mycket som innan, men med ett annat namn. Beslutet om en förändring sker också tvärs emot vad all ekonomisk expertis anser. T.ex har OECD:s ekonomer gått ut och menat att det är ett helt felaktigt beslut. Dom menar att fastighetsskatten är en bra skatt som det inte går att smita från, och inte alls något unikt för Sverige. Den svenska beskattningen av boendet är inte hög internationellt sett. Snarare handlar det om en välmående lobbygrupps ofta lögnaktiga kampanj (Villaägarna) och ett parti i panik (Kristdemokraterna) som måste ha någon framgång. Mycket av kampanjen mot fastighetsskatten bygger på rent lögnaktiga påståenden om pensionärer som tvingas gå från hus och hem eftersom deras små tomter taxerats högt och därför fått en hög skatt. Vad man glömmer att berätta är att ingen betalar mer än 4% av inkomsten i fastighetsskatt. I Dagens Aftonbladet finns t.ex. en insändare som berättar att hans morfar betalar 55.000 kronor i fastighetsskatt. Och det har han inte råd med. För att få en fastighetsskatt på 55.000 kronor krävs ett taxeringsvärde på 5,5 miljoner och en årsinkomst på 1,375 miljoner. Har man den inkomsten har man också råd med fastighetsskatten. Nu blir det s.k. avskaffandet bara ännu ett skattebeslut av Högeralliansen som innebär ett överförande av pengar från fattig till rik. Bra pinkat Fredrik!

Jag var i går på Kulturhuset Björnen i Åstorp på en Cornelis-afton. Det var Björn Blomberg med två medhjälpare som bjöd på närmare två timmars Cornelis Vreeswijk (samt någon Dan Andersson, Ewert Taube och CM Bellman). I det stora hela en riktigt trevlig afton för Kevin och mig. Jag får nog plocka fram lite Cornelis från skivsamlingen. Det var länge sedan. Är ni inte redan medlemmar i Cornelis Vreeswijk Sällskapet så tycker jag ni ska bli det. Cornelis är bland det bästa svenskt musikliv lyckats få fram - och så kom han från Holland!

Dagen har till stor del tillbringats på tåget. Först till jobbet i Helsingborg i morse, sedan till Ängelholm för träning med Kimmy på Barnhab på sjukhuset, sedan tillbaka till Helsingborg. Och så tillbaka hem till Åstorp. Och på eftermiddagen en ny tur till Helsingborg och tillbaka. Det är tur att jag tycker det är kul att åka tåg...

Inga kommentarer: