fredag 27 april 2007

Punkt för Leijongate

3 personer fälldes för folkpartiets dataintrång i socialdemokraternas interna nätverk. Och som vanligt när det gäller rättegångar så är det fotfolket som döms (Per Jodenius fick hårdast straff med 120 dagsböter) medan höjdarna som drar nytta av / utnyttjar / driver på osv kommer undan. Även socialdemokraten Niklas Sörman (som var den som avslöjade lösenordet och även var inne och tittade) samt Expressenjournalisten Niklas Svensson som också var inne och tittade dömdes. Däremot de högre folkpartitoppar som fick informationen, bad om informationen och utnyttjade informationen friades.

Mona Sahlin får en drömstart enligt den opinionsundersökning som gjorts av Temo för Dagens Nyheter. Socialdemokraterna ökar med 3,8% till 46,3%. Och lägger man till Vänsterpartiets 4,7% och Miljöpartiets 5,4% (båda tappar lite) så har oppositionen totalt 56,4% (mot 46,1% i valet). Högeralliansen får sammanlagt 39,6% (mot 48,2% i valet). Moderaterna har 24,1% och de andra tre lydpartierna sammanlagt 15,5% där KD nu är minst av småpartierna med sina 4,3%. Sverigedemokraterna får 2,6% och kan man tycka får mer uppmärksamhet än vad deras storlek berättigar till. Att partiledarbytet hjälpt Socialdemokraterna till en ny rekordnotering står klart. Tveksamt är om Folkpartiets kommande partiledarbyte kan göra något åt deras låga siffror. Egentligen synd att det är så lång tid kvar till nästa val!

Dagens Helsingborgs Dagblad innehöll ett nytt inlägg av signaturen Vivan om Försäkringskassans kommande nedrustning. Jag själv känner lite dåligt samvete att jag inte stöttat upp genom att besvara vår länsdirektörs nyspråk. Kanske kan jag lyckas bättre denna gången. Däremot noterar jag att tidningen Fokus som kom i dag tagit in mitt lilla inlägg om socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons glädje över insatserna mot fusket. Läs gärna min kommentar den 22 april som har ungefär samma text.

Jag noterar förresten att Riksrevisionsverket är mycket kritisk mot Kärnkraftsindustrins (och Länstyrelsens mm) beredskap inför en kärnkraftsolycka. Dom har väl tyckt att sannolikheten är så liten att det inte behövs någon beredskap.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och Försäkringskassans länsdirektör i Skåne dök helt oförhappandes upp på kontoret i Helsingborg under fredagen. Hon hade ett samtal med insändarsignaturen "Vivan", och undrade vad denna inte trodde hon hade förstått. Hon betonade, att hon (länsdirektören) hyste minsann, och hade alltid gjort, ett varmt intresse för människor och hade suttit med i kundmottagningar, bland annat i Rosengården i Malmö och kände till hur verkligheten ser ut. Och att majoriteten av FK:s kunder är just de som har kunskapen att begagna sig av Internet och de tycker att tekniken är "urmodig" och den måste vi förbättra för att kunna hänga med. Hon jämförde med Skatteförvaltningen och denna myndighet fick framstå som en slags förebild, hur enkelt man kan deklarera per Internet och SMS (varpå Vivan replikerade att massmedia varnat för det senare så sent som igår!). Vidare om förenklade blanketter, att inga nya uppgifter skulle behöva tillfogas ärendena, såsom inkomstuppgifter. Att de som inte kan det idag kan läras upp - men medgav ändå att det kanske inte kan gälla alla - att kundmottagningen ändå måste vara öppen för de som inte klarar av det. Och att allt hängde på beslut och medel från högre ort.
Hela yttrandet syntes inövat, såsom efter en mall. Var Länsdirektören månne nervös?!