lördag 28 april 2007

Rapport från Titanic

Jag befann mig i går i Kristianstad för en träff med fackets arbetsplatsombud i Skåne. Det var alltså först i dag som jag fick veta att Försäkringskassans länsdirektör i går oannonserat dök upp på Försäkringskassan i Helsingborg för en diskussion med signaturen Vivan och bland annat hävdade att hon visste mycket väl hur det såg ut i verkligheten. Hon hävdade tydligen också att Skattemyndigheten var en förebild för Försäkringskassan. Och det framkom även att vår kommande service i mångt och mycket berodde på vilka beslut om medel som fattades från högre ort. Och detta var också något som framkom på fackmötet. Det är mycket som fortfarande är oklart med hur Försäkringskassan ska se ut i framtiden. Mer än att det blir en mycket mer centraliserad verksamhet och att den personliga servicen försämras samtidigt som våra kunder ska uppmanas / tvingas (välj själv vad som passar) att använda självbetjäning via Internet, telefon osv. En av de frågor som jag själv känt starkt för är den personliga servicen. Möjligheten för Försäkringskassans kunder att få träffa sin handläggare, eller i varje fall någon handläggare öga mot öga. I dag har nästan alla Försäkringskassekontor i Skåne skurit ner öppettiderna till en eller två dagar i veckan. Några har kanske 3 dagar i veckan. Och ett litet antal i de större städerna har öppet varje dag. Officiellt går man i dag ut med beskedet att den som så önskar har rätt att träffa sin handläggare, som i så fall åker ut till ett kontor när där är öppet. Detta fungerar i dag inte i praktiken eftersom det finns sektioner som vägrar (efter besked från sina chefer om att det är det som gäller). I den nya Försäkringskassan har jag tolkat det som att de flesta mindre kontor inte alls kommer att ha öppet för spontana besök utan bara för inbokade besök. Och dessa inbokade besök kommer bara att gälla vissa typer av ärenden. På fackets möte framkom det att det handlar om de möten där Försäkringskassan har eget intresse av att ett möte sker. Om det bara är kunden som vill ha ett möte blir det inget av. De flesta ärendeområden (i stort sett alla förutom rehabilitering av långstidssjuka och handikappade) kommer helt enkelt inte ha några handläggare i närheten som kan träffa sina kunder. I stället framställs det som en positiv faktor i den nya organisationen att vi som är handläggare ska få jobba ostört och inte behöva ha kontakt med de försäkrade som vi betjänar. De som säger på det viset pratar gallematias, dom vet inte vad dom pratar om. Dels jobbar vi på Försäkringskassan just därför att vi gillar att träffa människor inte för att knattra på datorer, och dessutom blir det bättre handläggning om man faktiskt pratar med de som är berörda. Men teoretikerna, konstruktörerna, av den nya organisationen begriper inte detta.

Men jag fick lite hopp när vår länsdirektör, Åsa Andersson, i ett tidigare svar till signaturen Vivan skrev att vissa av lokalkontoren kunde komma att ha begränsade öppettider för spontanbesök. Orden vissa av lokalkontoren kan ju knappast tolkas på annat sätt än att de flesta inte kommer att ha begränsningar. Och detta skulle innebära en ordentlig serviceförbättring jämfört med i dag....

Nu är det med största sannolikhet så att Åsa Andersson använder Orwells Nyspråk när hon uttrycker sig på det sättet. Vissa lokalkontor betyder i själva verket nästan alla lokalkontor. Dvs ett medvetet försök att vilseleda läsarna. Nyspråk är helt enkelt något som präglar mycket av informationen från dom där upp till oss här nere. Nyspråk alltså i den bemärkelsen att man använder ett ord som får en positiv klang för att beskriva något som egentligen är negativt. Den verkliga betydelsen av det man säger är helt enkelt tvärt emot vad man säger.

Springtimerapport 2007. Det blev en runda i går på kvällen. Efter att ha laddat upp med en massa vingummin kändes det ganska tungt att springa, så jag tog det lugnt. Tiden uppskattade jag till 30.45, alltså lite sämre än de senaste gångerna. Vi skyller på vingummina och lovar att i helgen springa en gång till och sedan börja med att springa en lite längre runda också.

Inga kommentarer: