tisdag 24 april 2007

Stackars Urban

Jag hörde Urban Bäckström på radion i morse. Han var så orolig för att vi hade så hemskt många strejker. Och han tyckte också att löneökningarna var alldeles för höga. Det skulle tvinga fram en för stor inflation som skulle tvinga Riksbanken att höja räntan var han rädd för. Urban verkade inte ha sovit så bra i natt. Så det var väl därför han fick detta utbrott. Sanningen är den att Sverige har minst strejker i hela Europa. Medan löneökningarna ligger under snittet är produktivitetsökningen över snittet. Vad Urban Bäckström gör är att prata i nattmössan. Precis som när han var Riksbankschef och vägrade sänka räntan i den inflationsparanoja som han led av då. Han glömde att protestera mot Regeringens sänkta skatter som verkligen hotar inflationen och därmed räntan. Och inte heller har han protesterat mot de som fått löneökningar över snittet, alltså direktörerna. Jag tycker Urban Bäckström ska hålla tyst om han inte har något vettigt att säga!

Tidningen Metro (inte bara den svenska upplagan utan även de sammanlagda internationella upplagorna) hade första kvartalet i år en total omsättning på 102,5 miljoner dollar (upp från 93,2 miljoner dollar). På den omsättningen gjorde man en förlust på 12,4 miljoner dollar (en ökning från 4,9 miljoner för ett år sedan). Jag som trodde att det hela var en ekonomiskt lönsam produkt. Men här får det tydligen fortsätta att pumpas in pengar av någon vänlig välgörare som vill stödja den publicistiska friheten och trygga utgivningen av denna journalistiskt högtstående produkt - eller något ditåt! Sverige anses visst vara en av problembarnen. Det är ju väl att regeringen gått in och hjälpt till genom att sänka reklamskatten från 8 till 3 procent. Jag undrar hur det är finansierat - alla skattesänkningarna ska ju vara finansierade krona för krona? Försämrad A-kassa? Har man inte längre råd med morgontidningen när man är arbetslös kan man ju alltid gå ut och plocka en gratistidning istället. Om man bor där den finns alltså.

Ibland kan det vara spännande att läsa ekonomiska nyheter. En gammal nyhet som jag läser i ett av de nyhetsbrev som översvämmar Internet berättar om Carl Lundström, som ärvt en massa pengar från Wasabröd och OLW. Pengar som han använt bland annat till att finansiera diverse högerextrema partier och att hjälpa Pirate Bay att starta upp. Sedan har ju Pirate Bay blivit en mycket lönsam verksamhet. Det är lönsamt att hjälpa till att lura skiv- och filmbolag på pengar. Men kopplingen till högerextremismen är ju pikant.

Inga kommentarer: