måndag 9 april 2007

Dansk skandal

Danmark har drabbats av en stor medborgarskandal. Det har visat sig att en stor mängd danskar blivit danska medborgare på felaktiga premisser. Danskt Folkeparti har krävt rättning i leden. Bakgrunden är ett beslut om att alla som vill bli danska medborgare måste genomgå en test. I korthet gäller det att besvara 40 frågor om Danmarks historia, kultur, geografi och samhälle. Minst 28 rätt krävs för att får ynnesten att få danskt medborgarskap. Det danska analysföretaget Userneeds har låtit 7.000 danskar genomgå provet. Det visar sig att var femte ungdom mellan 18-25 år blev underkända. 7 procent av alla blev underkända. Detta rapporterar i varje fall Jyllands-Posten. Jag utgår ifrån att detta innebär att de som underkänns förlorar sitt danska medborgarskap. Risken är att dessa okunniga f.d. danskar tvingas flytta till Sverige för man kan ju misstänka att de som statslösa kan förlora uppehållstillstånden i Danmark. Fast det är klart, reglerna är nog annorlunda för äkta danskar och opålitliga utlänningar.

Fotbollsallsvenskan har tydligen dragit igång, och det blev lite av nybörjarnas marknad medan de stora gick på mer eller mindre stora minor. Brommapojkarna gav Djurgården på nöten och Trelleborg plockade en poäng från Göteborg. Tydligen delade även Elfsborg och Malmö på poängen. Som Stockholmshatare är det naturligtvis alltid roligt när Djurgården trillar i avloppsdiket. Se'n är det ju synd att det ska vara ett annat Stockholmslag som står för knuffen. Men det får man väl stå ut med?

Aftonbladet hade i går utsett de 20 roligaste svenskorna. Ett intressant fenomen var att av dessa 20 bodde 15 i Stockholm (och en i Sumpan)! En fråga man kan ställa sig är hur det kommer sig att 3/4 av komikerna bodde i huvudstaden? Det kan finnas flera skäl till detta:

1. Stockholmare är helt enkelt mer komiska.
2. Det är lättare för Stockholmare att slå igenom.
3. Man måste bo i Stockholm för att slå igenom, så även icke-stockholmare flyttar till Stockholm för att få en chans.
4. Eftersom all rikstäckande media (som Aftonbladet) är lokaliserade i Stockholm så ser redaktionen bara de som finns i Stockholm.

Vilket av alternativen tror ni på? Media i Sverige är enormt Stockholmsfixerade i motsats till våra grannländer och övriga Europa. I Sverige har alla ledande TV-kanaler sina huvudredaktioner i huvudstaden, detta i motsats till våra grannländer. I Sverige har alla rikstäckande tidningar sina huvudredaktioner i huvudstaden, i motsats till de flesta Europeiska länder. Kort sagt, Stockholmsfixeringen i media i Sverige är mycket större än Oslofixeringen i Norge, Helsingforsfixeringen i Finland, Köpenhamnsfixeringen i Danmark osv. När man påpekar detta avfärdas det alltid med 08-hat. Men det handlar inte om 08-hat, det handlar bara om sanningen om fiskmåsarna från Fjollträsk som bara skränar och skitar ner! Eller?

Slutligen har vi kommit till kapitel femtioelva i vår ständigt pågående serie om att världen inte saknar resurser för att göra livet drägligt för alla, men vi har fördelat resurserna fel och vissa använder det dom tilldelats fel. För 170 miljoner kronor får Charles Simonyi åka upp i rymden 13 dagar. Jag tycker gubbfan kunde använt miljonerna på ett vettigare sätt. Kan han se bilder på sjuka och svältande människor utan att skämmas öronen av sig? Antagligen!

Inga kommentarer: