torsdag 1 februari 2007

Tysta kärnkraftskramare

Skandalerna vid Forsmark ses av kärnkraftsmotståndet som bevis för att kärnkraften inte är säker. Man kan bygga in hur mycket säkerhetsåtgärder som helst, men om den mänskliga faktorn eller tekniken fallerar hjälper inte detta. Från vår sida ser vi alltså gärna att frågan fortsätter att diskuteras. Samtidigt vill kärnkraftskramarna helst att det hela tystas ner. Och det är väl detta som är skälet till att skandalerna har tystats ner tills nu. Rapporter har hemlighållits och det har inte erkänts hur pass allvarlig händelsen vid Forsmark var. För någon dag sedan såg jag vad jag tror var ett moderat kommunalråd från Östhammars kommun intervjuas i TV, och hon verkade främst upprörd över att det hela offentliggjorts. I hennes drömvärld skulle man tydligen inte berätta för allmänheten / skattebetalarna / innevånarna / elkonsumenterna när något negativt hände. Jag tycker det låter sovjetstat mest. Jag tror också vi ska tolka huvudskyddsombudet vid Forsmarks försök att bagatellisera det hela som samma fenomen. Och även styrelsens ordförande som nästan verkade tycka att problemen var bra! Det är dags för det svenska folket (som i en internationell jämförelse är ganska positiva till kärnkraften) att inse att kärnkraft är en farlig verksamhet. Och det är också dags att diskutera kärnkraften som en ren energikälla. Bara för att det inte görs stora utsläpp medan energin produceras är inte produktionen ren. Kärnkraftens smutsiga restprodukt är i fastform och mycket farligare än utsläppen från ett kolkraftverk t.ex. Vi har fortfarande inte löst hur avfallet ska slutförvaras. Det ska vi nämligen skänka till våra barnbarns barnbarns barnbarns barnbarn... Och fråga de som bor nära en uranbrytning hur ren dom anser kärnkraften är?

Enigheten inom Högeralliansen börjar att krackelera lite här och var. Ibland medvetet, ibland omedvetet. De olika beskeden om varför Arbetslivsinsitutet ska läggas ner är nog en omedveten oenighet. Från moderaterna uppges att skälet är att man inte vill att forskning ska ske på myndigheter utan på universiteten. Men detta säger man för att kunna upprätthålla skenet som ett arbetarparti. Ett arbetarparti kan ju inte peka ut just arbetslivsforskning som något som ska läggas ner. Folkpartiet pratar mer klartext när man säger att forskningens inriktning helt enkelt inte passat. Den har varit för nära lierad med fackliga organisationer och inte kunnat styras av arbetsgivarna. Och det är naturligtvis detta beskedet som är det riktiga. I annat fall hade ju även andra myndigheter som sysslar med forskning drabbats som Brottsförebyggande rådet, Statens Väg- och transportforskningsinstitut osv. Nedläggningen är naturligtvis ett led i hämnden på Facket, Socialdemokraterna, AMS osv. Men som vanligt ljuger man från det nya arbetarpartiet.

Låt oss sedan gå utrikes. I Tyskland har åklagarmyndigheten i München beordrat polisen att gripa 13 personer som misstänkts för en illegal kidnappning. Det som gör det intressant är att de 13 arbetat för CIA och med största sannolikhet befinner sig i USA nu. Dom kidnappade en tysk medborgare (Khaled al-Masri) under ett besök han gjorde i Makedonien och förde honom till Afghanistan där han förhördes under tortyr och hölls fängslad under ett drygt halvår innan CIA kunde konstatera att han var helt oskyldig och han dumpades då på en byväg i Albanien. Jag undrar om en svensk domstol hade varit lika modig mot storebror i väst - USA.

Och sedan kan jag inte annat än berätta att den israeliska premiärministern godkänt att man flyttar delar av den illegala mur som byggs inne på palestinsk mark. Några kilometer av muren ska flyttas ännu längre in på palesinsk mark så att två judiska bosättningar ska hamna på andra sidan. Som resultat kommer ca 20.000 palestinier att bli inringade av muren. Den israeliska bosättarpolitiken har mycket starka likheter med den sydafrikanska apartheidpolitiken. Men världen håller tyst!

Slutligen kan det konstateras att det när jag var på lunch kändes som vår. Solen sken, fåglarna kvittrade och det syntes att växtligheten jublade. Ska vi se om det kan bli en joggingtur i kväll?

Inga kommentarer: