söndag 11 februari 2007

Lika skatt på kapital och arbete

Många har blivit extremt rika på att professionellt handla med värdepapper. Chefer och ansvariga i riskkapitalbolag har tjänat oförskämda förmögenheter på att köpa och sälja och kassera in vinsterna på värdestegringen. Skatteverket har menat att detta är inkomst av tjänst och inte inkomst av kapital. Deras jobb är att köpa och sälja, och det är vinsten på detta som är deras arbetsinkomst menar Skatteverket. Tyvärr har tydligen Skatteverket förlorat en principiell dom i Skatterättsnämnden. Och om den blir vägledande innebär detta cirka 2 miljarder i förlorade skatteintäkter. Det är nämligen så sjukt att den som tjänar sina pengar på kapitalvinster betalar mycket lägre skatt än de som jobbar på ett normalt sätt (det kan vara dubbelt så hög skatt på arbetsinkomster). Domen visar hur absurt det är att man betalar lägre skatt på inkomst av pengar än på inkomst av arbete. Sänk skatten på arbete och höj den på annat. Det skulle göra det billigare att anställa och billigare att utnyttja tjänsteföretag.

Springtimerapport 2007: Det blev i går en (mycket) kort joggingrunda. När jag på eftermiddagen nämnde att jag hade för avsikt att ge mig ut på en runda ville dottern Angeli följa med. Det slutade till slut med att vi cyklade upp till Tingvalla och tog oss runt elljusspåret innan vi cyklade hem. Så speciellt fort gick det inte, det blev lika mycket promenad som jogging, och till det ett par pauser för att studera isformationer där joggingspåret passerar bäcken som rinner ner genom Tingvallaravinen. Tyvärr hade jag inte en kamera med. Det hade kunnat bli en del riktigt fina kort. Men huvudsaken var att Angeli faktiskt tyckte att det var trevligt, trots kylan.

Just nu håller de svenska kärnkraftsförespråkarna ganska tyst. Dom vill nog helst tysta ner hela Forsmarksskandalen (och dom har jobbat hårt på att försöka förhindra att det hela kom till allmänhetens kännedom). Dom väntar nu bara på att det hela ska blåsa över. Men fortfarande dyker påståenden om hur miljövänlig kärnkraften är upp. Det kan därför vara skäl att påminna om att utsläppen av koldioxid från produktionen av uranet till ett kärnkraftsverk är ungefär lika stora som utsläppen från ett gaseldat kraftverk som ger motsvarande energiproduktion.

Jag fick i fredags ett reklamblad från Trygg-Hansa. Dom önskade att dom kunde ringa mig, men dom hade inte mitt telefonnummer. En så'n tur man kan ha!

Inga kommentarer: