måndag 5 februari 2007

Banken lurar dig

Har ni märkt att ett antal företag har gått över till bankgiro från sitt tidigare postgiro? Förr var de flesta räkningarna man skulle betala till ett postgirokonto, i dag har flera företag bytt och vill ha pengarna till bankgiro. Anledningen är tydligen att det är lite billigare för företagen, i varje fall berättade en förening som bytt att detta var anledningen. Men det är en besparing som vi som betalar får just betala för. Skickar du en betalning på postgiro kan du t.ex. lägga in denna via Internet på söndagkväll och så kan man välja betalningsdag måndag. Pengarna dras måndag och pengarna registreras som betalda måndag. Men är det till ett bankgirokonto kan man inte sätta måndag som betalningsdag, det blir tisdag. Pengarna dras måndag och kommer fram tisdag. Du som betalare förlorar en dag, banken tjänar in en dags ränta då dom behåller pengarna för sig och företaget får en lite lägre kostnad - på din bekostnad alltså. För oss som betalare har naturligtvis räntan ingen betydelse (men för bankerna är det många sköna miljoner man tjänar på att behålla pengarna en dag för sig själva). Men för oss betalare är det ju en sämre produkt, det tar längre tid att betala en räkning. Känn dig blåst!

Springtimerapport 2007: Helgens runda blev samma som i torsdags. Det visade sig även i dag att elljusspåret inte var något annat än ett kolmörktspår. Det fick alltså bli samma förändring som förra gången. Först ut till Tingvalla, och sedan tillbaka igen och upp för Skogslundsbacken och via Björnås sedan ner igen Odengatan. Det kändes i benen att jag i går tog en lång cykeltur med Kimmy bak i barnsadeln. Det känns att han egentligen är för gammal (och tung...) för detta. Men vad gör man inte när han tycker det är så roligt. Två längre promenader under dagen, en i förmiddags för att lugna ner en lätt huvudvärk medan dammsugning pågick hemma och en i eftermiddags med Kimmy satte väl också sina spår. Får Kimmy bestämma vart man går blir det ganska långa rundor kan jag berätta. Joggingrundan tog i går 26 minuter blankt. Men dom får fixa till elljuset, annars får jag koka ihop en lite längre runda på blandade trottoarer.

I dag berättas att tandvårdsreformen skjuts ett år på framtiden. Den hinner inte riktigt bli klar och färdigutredd i tid. Lika noga var det inte med att A-kasseförändringarna blev färdigutredda innan förslaget lades. Men det är ju skillnad på viljan när det gäller att sätta åt arbetslösa och att införa en reform som är efterlängtad. Det nya arbetarpartiet - Blähä!

Från USA berättas att George W. Bush har problem med att få debet och kredit att gå ihop. För att få råd med Irakkriget ska därför pensioner och sjukförsäkringar slaktas.

Jag fick förresten i dag det mest informativa brev jag någonsin fått i min brevlåda. Det kom från den ryska statsradion i Moskva och innehåll ett helt vitt papper utan något tryck. Jag får testa om det kan vara skrivet något med osynligt bläck eller liknande. Jag får testa. Annars kan man väl kontakta SÄPO, dom vet väl hur man gör. Eller dom har kanske redan läst brevet? 

Inga kommentarer: