torsdag 22 februari 2007

USA ut ur Irak!

Tony Blair har deklarerat att britterna ska ta hem ca 1500 soldater från Irak före halvårsskiftet och målet är att samtliga ska vara ute ur Irak vid nästa års slut. Det tog danskarna ett par timmar innan dom deklarerade att dom också skulle hem sina soldater från Irak. Lyckligtvis lydde inte Sverige en del krigshetsande moderater som tyckte att även vi skulle ha skickat trupper till Irak. Vi har alltså lyckligtvis inte några att ta hem heller. George W. Bush har nyligen deklarerat att USA skall skicka fler trupper till Irak. Jag såg Condoleezza Rice på TV förtvivlat deklarera att invasionskoalitionsalliansen fortfarande är vid liv. Fast det är snart bara amerikanska trupper kvar (och några från amerikanska lydriken).

EU-kramaren Jan Andersson (s) har förklarats att vara den mest inflytelserika EU-parlamentarikern från Sverige. Han är den ena av två som är kvar från början och älskar EU. Så han känner sig nog smickrad.

De svenska vapenkrämarna verkar ha satt sig på pottkanten igen. Nu är det avslöjanden om underligheter i samband med försäljningen av JAS till Slovakien (som till slut blev ett leasingavtal). Svenska krigsmaterialkrämare har skurit guld med tälgkniv på senare år. Vapenexporten från Sverige har vuxit snabbt och lilla Sverige är i dag världens åttonde största vapenexportör (räknat per capita - alltså per innevånare - är vi världens största vapenkrämare). Är det något att vara stolt över? De regler som en gång har fastställts, dvs att export får inte ske till land som befinner sig i krig eller riskerar att hamna i krig, eller länder som är odemokratiska eller bryter mot mänskliga rättigheter har slängts i lådan för pappersmakulatur. Nu gäller att sälja till varje pris. Och då kommer vi regelbundet att drabbas av nya mutskandaler. Håll er till reglerna! Begränsa vapenexporten! Det är inget att vara stolt över att vara en av världens främsta krämare på området!

Snövädret verkar ha skapat stora problem. Inte kanske snön i sig, men blåsten. Tågen har knappt gått under dagen, och det har visst varit lite si och så med bussarna också. Jag skulle jobba på eftermiddagen, men kunde konstatera att det var dåligt med tåg så jag valde (på eget initiativ) att sätta mig och jobba på den nästan tillbommade kontoret i Åstorp istället för att försöka ta mig till Helsingborg. Och kunde konstatera att det är många som haft problem att ta sig till jobbet. Det nya moderna, effektiva, centraliserade samhället bli sårbart när allt fler tvingas att pendla allt längre. Och samtidigt har ju även SJ/Banverket/Skånetrafiken centraliserat sin verksamhet. En gång i tiden var allt detta ett företag. På alla orter fanns personal som kunde ut och borsta rent växlar osv. Det fanns snöplogar utstationerade på många håll. I dag har Banverket centraliserats och personal skall första ta sig till jobbet 10 mil, och sedan åka ut 10 mil igen för att göra service. Och dom kanske inte ens kan ta sig till jobbet. Snöplogarna är väl centraliserade till Nässjö eller något. Och så sitter vi där på ändan och väntar.

Calle Bildt är i blåsväder igen. Det visar sig att han varit mycket aktiv i en organisation som lobbat aktivt för att USA skulle invadera Irak. Men han var ju inte den enda moderaten med den åsikten, så det är kanske inget att förvånas över.

Inga kommentarer: