tisdag 27 februari 2007

Att avveckla kärnkraften på övertid

Varje dag nya skandaler inom svensk kärnkraftsproduktion. Jag har nästan tappat räkningen på det hela. Och tröttnat lite på att kommentera det hela. Helt klart är att det på alla håll inom kärnkraftsindustrin kommit till en punkt där säkerhetstänkandet gått in i vilostadiet. Inget allvarligt har hänt på länge, det gör inte så mycket om vi tummar lite på alla regler och kontroller. Men med kärnkraften är det så att det är inte acceptabelt att tumma på några regler. Skulle något hända är konsekvenserna så allvarliga att det bara inte får hända. Sannolikheten får inte vara mikroskopisk för en olycka, sannolikheten måste var ännu mindre. Och det är den inte! När de svenska kärnkraftverken byggdes räknade man med att dom skulle vara i drift 25 år, efter detta hade dom tjänat ut. Om några år, 2010, passerar den allra nyaste reaktorn 25-års gränsen. Att avveckla nu är alltså inte att avveckla i förtid. Att avveckla nu är att avveckla på övertid. Den svenska kärnkraften är gammal, utsliten och ålderstigen och det är alltså dags att avveckla. En avveckling som alltså inte sker i förtid, utan som sker helt planenligt enligt de planer som gjordes när aggregaten byggdes. Kärnkraftsindustrin tvingas i dag investera mer pengar i kärnkraften för att hålla den vid liv än vad man investerar totalt i förnybar energiproduktion och nya energikällor.

I morse inträffade en svår bussolycka i Uppland. Senaste siffran jag sett, om 6 döda är förfärande. Men det kan kanske påpekas att det dör fler en normal vecka i biltrafiken.

Jag har sagt det förr, och kan fortsätta säga det. Det finns ett stort samband mellan idrott och alkohol. Det finns undersökningar som säger att det är i idrottsklubben som många ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Och det finns också undersökningar som visar att idrottande ungdomar har en större alkoholkonsumtion än genomsnittet. Och med de föredömen som toppidrottare är så kanske detta inte förvånar. I gårdagens Sportblad kunde jag läsa att antal av MIF:s hockeystjärnor tillbringade kvällen före match på krogen till klockan fem och var ganska packade när morgonen randades. Inte så konstigt att laget ligger ohjälpligt sist. Ett annat lag i bottenstriden stängde nyligen av tre av spelarna sedan dom gjort en krogrunda istället för att ladda upp inför match. Bra betalt har dom, men uppföra sig kan dom tydligen inte.

Inga kommentarer: