söndag 18 februari 2007

Det hjälpte inte med skattemuta

SIFO:s mätning av väljarsympatierna som presenterades i dag måste ha varit en kalldusch för högeralliansens strateger. I ett antal veckor sedan strax före att lönerna skulle betalas ut i januari har vi i insändare och debattinlägg från borgerliga representanter fått höra hur lyckliga svenskarna skulle bli när dom fick sina lönebesked i januari. Dom skulle bli så lyckliga att dom strömmade tillbaka till högeralliansen när dom såg hur snälla dom hade varit mot dom när dom sänkte skatten. Och i dag kom SIFO:s väljarbarometer - Högeralliansen 42,2 procent mot Vänsteroppositionen 53,6 procent. Dvs nästan exakt samma siffror som för en månad sedan! I vissa kommentarer kan vi dock utläsa en lättnad över att raset i varje fall stoppats upp. Stackars Fredrik som hade hoppats att mutan skulle rädda situationen. Men svenska folket var intelligentare. Dom inser att "det ska löna sig att arbeta" i själva verket handlar om att "det ska straffa sig att vara sjuk, arbetslös eller gammal".

Det blev biobesök igen i går. Både Kevin och Angeli visade intresse för att gå och titta på Natt på muséet. Och då fick det bli en kompromiss att se en svenskdubbad version på tidig eftermiddag. I början hade jag faktiskt svårt att höra vad dom sade, men det tog sig. Det där med dubbad film tog ett litet tag att koppla om i hjärnan. Munnens rörelse stämde inte överens med ljudet, men efter ett litet tag hade jag slutat reagera på det. Lite smårolig film var det i varje fall som visst kan rekommenderas som några timmars förströelse. Angeli som är yngst var den som gillade filmen mest.

Jag tyckte jag hörde en notis på radion som berättade att det amerikanska meteorologiska institutet räknat fram att januari 2007 var den varmaste januarimånad som någonsin uppmätts. Kan vi hoppas att George W. Busch Jr hörde denna nyhet och fick sig en liten funderare. Att börja skriva på Kyoto-överenskommelsen kanske vore en bra början. Att hävda att det blir för dyrt är att sticka huvudet i sanden. Att inte göra något blir ännu dyrare i längden. För om inte USA gör något (amerikanen är den som släpper ut mest skit i hela världen) så kan knappast resten av världen åstadkomma så mycket.

Oljebolagen kan börja med att använda lite av sina pengar. Exxon gjorde 2006 en vinst på motsvarande 275 miljarder kronor, Shells vinst var 177 miljarder kronor. Där finns det några dollar att hämta för arbetet med att rädda vår värld. Fast det skulle ju i så fall gå ut över aktieägarnas utdelning så idén är kanske inte den bästa. Och i valet mellan aktieägarnas gunst och världens överlevnad tror jag att oljebolagens bolagstämma väljer aktieägarnas gunst.

En av dagens stora nyheter är att Britney Spears rakat av allt håret på huvudet. Den stackars damen är mycket nära ett totalt sammanbrott, och om hon har några äkta vänner borde dessa redan för länge sedan ha sett till att hon fick vård. Det räcker inte att skriva in sig på en drogavvänjningsklinik - man måste stanna där också.

Inga kommentarer: