lördag 17 februari 2007

Kärnkraftens skandalveckor

I stort sett varje dag dyker det upp nya skandaler inom den skrotfärdiga svenska kärnkraftsindustrin. I går fick Ringhals stoppa sin andra reaktor pga ett mindre läckage. Och samtidigt avslöjades att SKI kritiserat Ringhals för att man inte stoppade reaktor 1 i höstas efter att ett tekniskt fel dykt upp som man inte kunde identifiera. Men man fortsatte trots detta att köra aggregatet på full effekt i ytterligare 14 dagar. Något som alltså SKI kritiserat. Men händelsen har tystats ner tills nu. Det står nu också klart att alla de svenska kärnkraftsaggregaten ska inspekteras av IAEA. Det är dags att officiellt erkänna att den svenska kärnkraftsindustrin går på övertid. Aggregaten är utslitna och säkerhetstänkandet har degraderats när debatten om kärnkraften tystnade. Stoppen är så många att aggregaten inte kan leverera säker energi längre. Det är dags att på allvar inleda en seriös avveckling, och jag menar på allvar. Det sker över hela världen. Under många år har det varit så att fler gamla aggregat stängs än nya öppnas. Byggandet av kärnkraftsverk i världen går på sparlåga medan gamla ålderstigna kärnkraftsverk allt snabbare stängs ner.

Den gamla S-regeringen hade ett färdigt förslag om en fast promillegräns även på sjön för att komma tillrätta med sjöfylleriet. Det skulle bli olagligt att framföra båtar över en viss storlek med mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Förslaget har stöd av i stort sett alla partier i Riksdagen - utom moderaterna. Så nu ser det ut som om det färdiga förslaget stoppas i malpåsen av högeralliansregeringen. Den ständigt växande floran av sjökrogar kan fortsätta servera drinkar till det fina yachtfolket. Och det fina fartgalna folket kan fortsätta köra onyktra på sjön ända tills dom i full fart kör rakt upp på öar och liknande som ju händer lite då och då.

Kändisadvokaten Per Liljekvist dömdes trots allt för mutbrott. I samband med muthärvan kring Systembolaget fick Per som en liten vängåva en vinkylare av det mest utpekade mutföretaget Vin-Trägårdh. En helt vanlig liten present från en kompis tyckte Per. En vinkylare för 24.000 av företaget bokförd som advokatkostnader tyckte däremot domstolen var en muta. Och allt annat hade varit en skandal.

Svenskt partiväsens stora pajasar är Sverigedemokraterna. Senaste förslaget från dumhögern är att svenska skolor ska vara skyldiga att hålla skolavslutning i kyrkan. Vi har varit kristna i över ett årtusende och kan inte klippa av de banden utan att radera en omistlig del av det svenska kulturarvet, skriver man. Naturligtvis ska förslaget ses som ett sätt att provocera och inte ses seriöst, och det är just detta som gör SD till pajasar. Ett av de klokaste besluten jag fattat i mitt liv var när jag bestämde mig för att lämna kyrkan. Vill folk tro på sagor om olika gudar står det dom fritt att göra så. Jag har inte för avsikt att tvinga någon att lämna sin utvalda gud, men ingen ska tvinga mig att ställa upp för någon sagofigur. Mina barn ska inte tvingas till någon sorts religiösa aktiviteter. Om dom när dom en dag anser sig vara mogna att fatta beslut om att sluta tro på tomten och tro på någon annan sagofigur så står det dom fritt att göra så. Men varken jag eller skolan ska tvinga in dom där. Det handlar inte om att islamska barn ska slippa kyrkan, det handlar om att alla barn som inte själva väljer det ska slippa kyrkan. Men när pajasarna i SD behöver publicitet handlar det naturligtvis om att provocera Islam.

Slutligen har jag noterat att ännu en modell dött av undernäring. Senaste dödsoffret är Luisel Ramos som i den sjuka jakten på det trådsmala idealet bantade ihjäl sig. Självsaneringen inom modebranschen har uppenbarligen inte fungerat. Ett annat problem inom modenäringen är att man tydligen bara anställer modeller med höftfel. Modellerna på modevisningar klarar ju inte av att gå på ett normalt sätt utan tvingas tydligen pga missbildningar i höften strutta fram på något konstigt sätt. Skulle man inte inom modebranschen kunna rehabilitera sina anställda? En höftoperation och sedan en tids rehabiliteringsåtgärder skulle nog göra susen.

Inga kommentarer: