fredag 16 februari 2007

En gratisläsares bekännelse

Att ha börjat pendla till Helsingborg kan ha sina faror. Som läsoman (missbrukare av läsbart material) kan det bli farligt med alla gratistidningar som översvämmar marknaden (och tyvärr även golv och trottoarer). I Helsingborg finns numera tre som delas ut på Knutpunkten. Senaste nykomlingen, Xtra som ges ut av lokaltidningen Helsingborgs Dagblad, fyller snart två veckor och delas alltså aktivt ut av utdelare. För att inte förlora läsare har därför även veteranen Metro engagerat utdelare som överfaller en. Aftonbladets Punkt.se som ju vänder sig till en lite omognare publik nöjer sig dock med att finnas tillgänglig i ställen. Under dagen i går gjorde jag dessutom ett besök i Ängelholm (för träning med Kimmy på Barnhabiliteringen) och hittade då dessutom en City från Lund/Malmö på tåget. Finns det verkligen en annonsmarknad för all denna skit? Och jag läser dom alla!

Riksbanken höjde i går räntan med en kvarts procent igen. Den där inflationen är farlig den. Fast kritiken mot höjningarna kommer från många håll numera. Under den gamla vänsterregeringen var det ganska tyst med kritik mot Riksbankens räntepolitik som genom för höga räntor effektivt stoppade utvecklingen mot lägre arbetslöshet. Som jag förstått det så var den största kritiken nu främst mot att Riksbanken aviserade att det inte skulle bli så mycket höjningar på en tid. Man är väl rädd för att bromsa upp Högeralliansens ekonomi. Kritikerna varnade för att en uppbromsning av räntehöjningarna skulle skapa en fastighetsbubbla där låga räntor skulle lura svenska folket att förköpa sig på villor och bostadsrätter. Det kan påpekas att i Riksbankens uppdrag ingår att skita i det.

Fast OECD:s ekonomer (som ju inte direkt kan beskyllas för att stå till vänster) varnar främst Högeralliansregeringen för att en sänkning/avskaffande av fastighetsskatten kommer att skapa en fastighetsbubbla. Prisökningarna på fastigheter har varit för hög tycker OECD och ett avskaffande av fastighetsskatten som ju högeralliansen lovat kommer att blåsa upp den utvecklingen ytterligare. Och den kommer dessutom bara att gynna de rika! Jo, OECD:s ekonomer sade faktiskt så! Dom är kanske inte så korkade som jag antytt tidigare.

Kulturministern vill att TV4 ska få samma villkor för sin reklam som konkurrenterna TV3 och Kanal 5 som officiellt inte finns i Sverige. Vi kan alltså i framtiden bland annat glädjas åt ett par minuter mer reklam per timme. Och det kan ju vara skönt så slipper vi se så mycket av den amerikanska utfyllnadssmörja som kanalerna fyller sina tablåer med mellan reklamen.

Främst i Skåne har det blossat upp en stor konflikt mellan å ena sidan flyget och å andra sidan vindkraften. Vindkraftssnurrorna hamnar i vägen för alla flygplatsernas trafik. Gissa vem som får bestämma villkoren, den miljövänliga vindkraften eller den miljövidriga flygtrafiken?

Och på tal om flyget så ser jag att Kristianstad kommun olagligt under en lång tid gett miljonstöd till flyget från Kristianstads flygplats för att betala för trafiken till Stockholm. Det hade kanske varit bättre att med skattemedel stötta miljövänlig tågtrafik. Det är inte lätt för SJ att affärsmässigt konkurrera med subventionerat flyg! Här i nordvästskåne får flygplatsen i Ängelholm skattepengar från kommunerna för att fungera. Det är alltså skattesubventioner som håller flygbiljettpriserna nere. Så gör samhället för att skapa en bättre miljö! 

Inga kommentarer: