lördag 10 februari 2007

Behandla båda parter lika

Det verkar som om FN, EU, USA och Ryssland (på uppdrag från Israel) kommer att fortsätta ställa samma krav på den nya palestinska samlingsregeringen som man gjorde på den tidigare Hamas-regeringen. Och i och för sig är inte kraven orimliga. Dvs att man ska erkänna Israel, hålla sig till tidigare avtal samt avhålla sig från våld. Fullt rimliga krav på en stat i dess förhållande till en grannstat. Men, varför ställs inte samma krav på Israel? Att erkänna den palestinska staten. Att hålla de avtal som ingåtts. Att avhålla sig från våld. Som sagt, fullt rimliga krav på en stat i dess förhållande med en grannstat. Men, Israel erkänner inte den palestinska statens självbestämmande. Israel håller inte de avtal som skrivits på. Vi behöver bara påminna om fortsatta utbyggnader av bosättningar, den apartheidmur som byggs inne i Palestina osv. Och Israel avhåller sig inte från våld. Mångdubbelt fler palestinier dödas av Israel än israeler dödas av palestinier. Förra året dödades 23 civila israeler av palestinier medan 660 palestinier dödades av Israel (varav över 140 barn). Hur kan västvärldens demokratier (bland annat Sverige) ställa upp på detta? Ställ gärna berättigade krav på den palestinska myndigheten, men ställ samma krav på den israeliska staten! Annars ska även Israel utsättas för en blockad.

Enligt SIPRI uppgick de amerikanska militära utgifterna till 478 miljarder dollar 2005. Detta är rent ofattbara summor. Och sedan dess har utgifterna (främst på grund av kriget i Irak) ökat ännu mer). Summan är ca 10 gånger så hög som den stat som ligger på andra plats. Storbritannien med 48 miljarder, Frankrike med 46 miljarder, Japan 42 miljarder, Kina 41 miljarder, Tyskland 33 miljarder, Italien 27 miljarder, Saudiarabien 25 miljarder, Ryssland 21 miljarder och Indien 20 miljarder. Totalt ligger världens militära utgifter på 1.000 miljarder kronor varav alltså USA står för ungefär hälften. Tänk vad en bråkdel av dessa summor kunde gjort för fattiga, sjuka, svältande människor på vår jordklot! Skäms inte beslutsfattarna?

Tidningen Helsingborgs Dagblad ägnar i dag två hela uppslag åt företaget Svensk Jordförbättring och de bullervallar man byggt i Åstorp. Artiklarna visar med tydlighet hur en fifflande företagare, Mattias Alp (fd Mattias Hellström), med lögner och undanflykter lyckats lura aningslösa och naiva kommunala tjänstemän och politiker. Man har byggt ett antal bullervallar som innehåller rötslam, natriumsulfat (och gud vet vad mer). Bullervallar som stinker och sprider lakvatten som förgiftar omgivningen. Vi ska se att det hela slutar med att kommunen för skattepengar tvingas sanera hela skiten medan företaget smiter undan. Skandalen är i varje fall ett faktum.

För övrigt tycker jag att Forsmarksskandalen med tydlighet visar att det är dags att sätta fart på avvecklingen av Sveriges ålderstigna kärnkraftverk.

Inga kommentarer: