onsdag 28 februari 2007

Korkade tyskar

I Tyskland har den kristdemokratiska regeringen föreslagit att man ska kraftigt utöka antalet platser inom barnomsorgen. Och förslaget från Ursula von der Leyen har lockat ut reaktionärer från alla håll och kanter. Och lilla Sverige verkar ha blivit ett lämpligt exempel att ta fram. Bland annat hävdade sociologen Gabriele Kuby att vart tredje svenskt barn var psykiskt störd på grund av sin vistelse på dagis! Men det stora motståndet kommer (som vanligt) från kyrkan. Den katolska biskopen Walter Mixa varnade för socialistisk barnförvaring. Daghemmen skulle reducera kvinnorna till födelsemaskiner. I en TV-debatt varnade företagsledaren Wolfgang Grupp för att ta efter Sverige. Han hävdade att mammor (just mammor alltså) gärna tjänade mindre bara dom fick helt och hållet gå upp i sin modersroll. På hans företag var det totalförbjudet för män att ens ta upp frågan om pappaledigt. Visst visste vi att tyskar var lite korkade, men.... Fast det ska för säkerhetsskull påpekas att det finns tyskar som inte har blivit totalt skadade av att hänga i mammas släptåg tills dom äntligen släpptes utomhus och fick gå till skolan. Det kan påpekas att studier i Sverige visar att barn som gått på dagis klarar sig bättre i skolan. Däremot har det visat sig att barn som börjar mycket tidigt i dagis blir lättare förkylda när dom är små.

Skandalen med mutor (eller provisioner, eller arvode, eller....) i samband med försöken att sälja JAS till Tjeckien visar än en gång det totalt vansinniga för Svreige att vara en så stor vapenexportör. Vapenhandel är en skumraskverksamhet, och den ska Sverige hålla sig utanför.

Och affären visar också med tydlighet att hela JAS-projektet är en skandal. Framlurat av diverse suspekta figurer, inköp av på tok för många plan osv. JAS är inte bara en gökunge i den svenska försvarsbudgeten, det är också en skunk i hela det svenska samhället.

För övrigt kan vi konstatera att börserna tydligen rasat en aning. Kan man gissa att det blir mindre populärt med optionsprogram i företagen och istället ökar vanliga bonusar eller löner istället.

Inga kommentarer: