fredag 23 februari 2007

Skatteutskottet på mutresa

Tisdagen den 30 januari åkte hela skatteutskottet (förutom Mp:s och V:s representanter som vägrade följa med) i chartrad buss på besök till Carlsbergs ölmuseum i Bromma. Här bjöds de 17 ledamöterna på god mat och öl av Svenska Bryggarföreningen. Och naturligtvis fick man veta vad bryggarföreningen tyckte om skatten på öl. Knappt tre veckor efter besöket förvånade Skatteutskottets borgerliga majoritet med att lägga fram sitt förslag om att sänka skatten på öl och vin (EU kräver att skatterna på öl och vin är neutrala) vilket skulle kompenseras med höjd skatt på sprit. Någon som känner sig förundrad över timingen? Det är tidningen Fokus som berättar om den lyckliga tilldragelsen.

Normalt i Sverige ligger aktieutdelningarna för de stora företagen på börsen på ca en tredjedel av vinsten. I år när vinsterna slår i taket delar man ut 70% av vinsterna i aktieutdelningar. De tio största företagen på Stockholmsbörsen delar ut sammanlagt 120 miljarder kronor. Någon som känner sig förundrad?

De svenska bankerna gjorde under 2006 en sammanlagd vinst på 82 miljarder kronor. Den högsta vinst som bankerna någonsin redovisat. Man redovisar också höjda bonusar och utdelningar till aktieägarna. En annan sak som ökat är de avgifter som bankkunderna fått betala till bankerna. Någon som är förvånad?

Försvaret vill använda JAS-plan i Afghanistan. Man måste få öva på riktigt menar man. Det krävs levande mål att träna på kan man uttrycka det som. Tydligen ställer man sig positiva på moderatledda Försvarsdepartementet. Någon som är förvånad?

Moderaten Marko Huttunen i Landskrona är kritisk till att tidningen Gringo etablerar sig i Landskrona. Hrm! Någon som är förvånad?

Och snöbesvären fortsätter. Fast det gick i varje fall att ta sig med tåg till Helsingborg och jobbet. Men trots att det inte kommer så mycket ny snö kändes det när tåget for in i drivorna som blåste upp på spåret. Trots att det alltså bara är en halvtimme mellan tågen. Skånsk vinter! Någon som är förvånad?

Inga kommentarer: