lördag 3 februari 2007

Vad är vi villiga att offra?

I går lade FN:s klimatpanel fram sina slutsatser. Man har nu fastslagit att vetenskapsmän och forskare i stort sett är eniga om att människans framfart på vår planet innebär stigande temperaturer och mer extremt klimat. Något som kommer att få förödande konsekvenser för många människor. Nu återstår bara att övertyga politiker att dom måste fatta beslut som styr in utvecklingen på ett nytt spår. Vi människor som bor på planeten kan ändra vårt sätt att leva, företagen kan ändra sina sätt att tänka, men de övergripande besluten fattas av politiker som måste växla in utvecklingen på ett annat spår.

Det räcker inte att byta till en bensinsnålare bil. En ännu större inbesparing är den resan som inte gjordes alls. Samhället måste inriktas så att vi inte behöver resa. Organisera samhället så att fler får sina arbetsplatser inom gång- / cykelavstånd. Sätt stopp för den ständigt accelererande utvecklingen mot stora externa köpcentra som utarmar handeln där vi bor. Snart kan du inte handla något utan att köra bil till affären. Utforma skatterna så att transporter styrs till miljövänligare transportmedel. Utforma lagar så att företag tvingas välja miljövänligare alternativ. Vi kan inte ställa krav på att SJ ska gå med vinst och samtidigt betala miljöskatter medan flyget får subventioner och slipper skatter. Självklart väljer resenärer det billigare subventionerade färdmedlet. Den nya högeralliansregeringen avskaffade flygskatten, men fortsätter att subventionera flygplatserna t.ex.

Och hur villiga är vi själva att göra en insats? Är vi villiga att avstå från semesterresan till Thailand? Med den flygresan har du förbrukat mer än ett års utsläppskvot. Alla ungdomar som tvunget ska fara runt på moppe / EU-moppe, är ni medvetna om hur mycket det nöjet förorsakar i utsläpp? Hur är det med alla mastodontteveapparater som måste finnas i huset? Är vi medvetna om att om alla människor i hela världen hade vår levnadsstandard och släppte ut lika mycket som oss hade katastrofen varit ett faktum? Det är alltså vi som måste bättra oss, vi kan inte kräva av alla kineser att dom inte ska skaffa en bil för att vi ska få behålla vår bil.

Ställ krav på politikerna!

Fast helt eniga verkar man inte vara. En lobbygrupp i USA (American Enterprise Institute) som finansieras av oljeindustrin erbjuder motsvarande 70.000 kronor till forskare som är villiga att kritisera FN:s klimatpanel. Money stinks - like oil!

Så var det dags igen. Forsmark fick stänga en av reaktorerna. Med tanke på all uppmärksamhet om säkerheten vågade man väl inget annat denna gången när det dök upp problem. Det var väl (minst) tredje reaktorn på mindre än en vecka som fick stoppas. Dom börjar bli gamla och borde ha avvecklats! Dom har ju redan passerat det bäst före datum som sattes när dom byggdes.

Inga kommentarer: