onsdag 14 februari 2007

Upprörda företagare

Egenföretagarnas Intresseförening är upprörda. Dom känner sig orättvist beskyllda för att fuska av Skatteverket. Dom protesterar och hävdar att Skatteverket inte förstår sig på företagandets villkor. Egna företagare fifflar inte alls. Dom har inte större möjligheter till detta än vanliga lönearbetare har. Hade Egenföretagarnas Intresseförenings reaktion istället varit att dom tyckte det var bra att Skatteverket försöker sätta åt de företagare som konkurrerar med illojala metoder hade mitt förtroende för föreningen varit större. Om dom lever i tron att en vanlig lönearbetare har lika stora möjligheter att fiffla som en egenföretagare verkar dom inte leva i den här världen. Jag upprepar, jag tror att de flesta människor är ärliga, och detta inkluderar egna företagare. De flesta vill göra rätt för sig, och jobbar hårt för att göra detta. Men, det finns fifflare och dom ska sättas åt. Det är nog dags för Egenföretagarnas Intresseförening att vakna upp ur sin Törnrosasömn och inse verkligheten. Den som bor i stor fin villa, kör senaste BMW:n och deklarerar för en inkomst under socialbidragsnormen är antingen inbrottstjuv, knarklangare, svartjobbare eller fifflande egenföretagare! Och jag tror den sista gruppen är den största.

Och på tal om fiffel. Ännu ett finansbolag med idrottsanknytning är på väg att kursa med en massa försvunna miljoner. Nu är det Habo Finans där miljonerna gått upp i rök, och investerare står där som levande frågetecken.

Bankverksamhet är en lönande verksamhet. Och det kan vi förstå när vi ser de avgifter vi får betala för deras tjänster, men samtidigt har mycket svårt för att utan mikroskop se de räntor som betalas ut på våra pengar. För några dagar sedan presenterade SEB:s VD Annika Falkengren bokslutet för 2006. Högsta vinsten någonsin i bolagets historia (var det inte 16 miljarder någonting). I ett kort ögonblick av yra lovade den goda Annika att alla dessa miljarder skulle kunna göra att man kanske sänkte avgifterna lite för den service man ger. Men det löftet höll tydligen bara ett par dagar. Aktieägarna såg väl framför sig att deras utdelning då kunde riskera minska, och alla pellejönsarna i toppen på pyramiden såg hur deras bonusar kunde riskera krympa. Alltså tog det bara ett par dagar innan löftet om avgiftssänkningar till kunderna hamnade i pappersåtervinningen.

Enligt tidningen Metro håller Johan Pehrson och Cecilia Malmström på att förbereda en kupp inför Folkpartiets landsmöte för att sparka Lars "I Spy" Leijonborg. Lars Leijonborg förnekar att det skulle vara så, hans information tyder istället på motsatsen, nämligen att han skulle ha ett starkt stöd inom partiet. Lite spionage på nätet kanske skulle hjälpa Lars "I Spy" Leijonborg att se vad som är på gång.

Bombattentat i Irak med tiotals döda har nu blivit sådan vardagsmat att det inte kommer på nyheterna. Och dödade amerikanska soldater nämns knappt ens i amerikansk media. Det är i det kriget som nuvarande folkpartistiske skolministern (och f.d. majoren) Jan Björklund (av mig döpt till skoltaliban) ville att Sverige skulle ställa upp med stridande trupp för att hjälpa USA. Hans tro på dom snabba enkla populistiska lösningarna visade sig både där och när han kommer med populistiska förslag för skolan. Och lika vilse i pannkakan är han inom båda områdena. 

Inga kommentarer: