fredag 1 december 2006

Nätspritkrämare gick på pumpen

De svenska spritliberalerna gick på sin andra kalldusch på mindre än en vecka. Stackare! EU-Domstolens generaladvokat har lämnat sitt yttrande om den svenska tullens beslagtagande av postordersprit, och han anser att Sverige är i sin fulla rätt att sätta stopp för postorderalkohol. Ska man föra in sprit får man bära in den själv. I annat fall står det svenska alkoholmonopolet fast. Dvs som det lovades när Sverige gick med i EU, vi hade rätt att fortsätta föra vår egen restriktiva alkoholpolitik. Fast man har ofta under den tid som gått undrat hur mycket det löftet var värt. Det kan påminnas om att det är bara några dagar sedan som EU-Domstolen i ett annat mål (i ett holländskt ärende) fastslog att den som inte själv bar spriten över gränsen fick vara så snäll och betala sitt hemlands skatt på spriten.

Ett par nätspritkrämare har tydligen redan stängt ner sina hemsidor. Andra har gått över till jordbruksskötsel - dom griper efter dom sista halmstråen i sina försök att fortsätta tjäna pengar på att tillfredsställa andras spritbegär. Låt oss hoppas att Tullen kan ta tillvara energin som finns i alla flaskor och dunkar som beslagtagits. Dom kan väl säljas som drivmedel om inget annat...

Professorerna Francesco Giavazza och Frederic Mishkin som granskat Riksbankens politik under senare år har tydligen läst Sven Tycker. Dom är nämligen också kritiska till att Riksbanken lidit av inflationsparanoja (fast dom har nog inte använt det ordet). Men dom säger att Riksbanken legat för högt med räntan i rädsla för en inflation som inte fanns. Som resultat bromsades ekonomin ner, inflationen blev för låg och arbetslösheten blev för hög. Fast nuvarande Riksbankschefen Stefan Ingves håller naturligtvis inte med om kritiken. Men det hade man ju inte väntat sig heller.

Inga kommentarer: