tisdag 5 december 2006

En namnsdagshälsning till Sven Otto Littorin

Arbetsmarknadsverkets generaldirektör Bo Bylund dök upp i radion i dag och berättade att det fortsätter att skapas rekordmånga nya jobb. Men att det inom vissa områden börjar bli brist på utbildade yrkesmänniskor. Och att AF därför skulle behövt mer resurser för att genomföra arbetsmarknadsutbildningar inom dessa områden. Och det tog inte många minuter förrän arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (grattis på namnsdagen - men det är det enda jag vill gratulera dig till) dök upp och avfärdade det med att det är något som alla verkschefer gnäller om. Faktum är ju att AF fått kraftigt nedskurna anslag för arbetsmarkandsutbildningar och andra åtgärder. Dels för att hämnas på AMS, AF och Bo Bylund, men också för att hämnas på alla lata arbetslösa som inte fattar att dom naturligtvis ska erbjuda sig att jobba för svältlöner utan avtal för att överleva istället för att kräva rättigheter.

Min äldsta son Kevin som slutade gymnasiet nu i juni började direkt med en arbetspraktik vilket förhoppningsvis skulle leda till en anställning, eventuellt med lönebidrag. Under nästan sex månader har han haft aktivitetsstöd på miniminivå. Efter en tid stod det klart att det inte skulle leda till ett jobb, men det bestämdes att han gick tiden ut ändå och fick erfarenheten medan man letade fram en annan arbetsplats att pröva på. När nu praktiktiden är slut har man från högeralliansregeringen minskat ner anslagen så mycket att AF inte kan bevilja några nya arbetsmarknadsåtgärder. Det blir alltså ingen ny period, och någon chans på den öppna arbetsmarknaden utan att få något stöd har inte Kevin. Enligt Sven Otto (vi vill från familjen framföra vårt gemensamma TACK) är det alltså bättre att gå sysslolös och satsa på att få Aktivitetsersättning från Försäkringskassan för att få ihop sitt uppehälle än att vara aktiv och pröva sig fram. Allt för att man från Högeralliansen ska hämnas på AF, Arbetsmarknadsverket och Bo Bylund. Tack än en gång Sven Otto, du har en speciell plats i mitt hjärta!

Det är alltså Sven i dag. Och jag vill så här snabbt be att få framföra mitt stora tack till alla som för en gångs skull kommit ihåg att det är min namnsdag. Jag tror att det har att göra med att man sade detta på radion i morse. Där hörde jag det i varje fall - annars hade jag inte kommit ihåg det själv!

Slutligen noterar vi att de svenska börscheferna under det gångna året fått i snitt 20% i lönelyft. För vanliga jobbare ligger lyften på i snitt 3%. Jag utgår ifrån att börscheferna med dessa lönelyft har velat visa var skåpet ska stå och att dom under den kommande lönerörelsen därför kommer att argumentera för att alla vi andra ska få samma förmåner som dom själva beviljat sig - eller? Sanningen är att jag snart är villig att instämma i de mer extremas slagord om "Krossa Kapitalet".

Inga kommentarer: