fredag 22 december 2006

Jakten på arbetslösa, sjuka och tydligen föräldralediga

JUL! Sista arbetsdagen inför julen, och alla önskar en god jul innan dom går hem. Och en del kommer med ett extra brett leende på läpparna och säger både God Jul och Gott Nytt År. Det är dom som ska vara lediga i mellandagarna. Visst unnar jag dom den ledigheten, men dom behöver ju inte ha ett så brett flin på läpparna när dom antyder detta.

Vi upptäckte ännu en besparing som Högeralliansen genomfört i dag. Visst har jag sett det, men inte tänkt så mycket på det. ALLA som har sjukpenning, föräldrapenning osv kommer nästa år att få mindre pengar. Dagersättningen som ju ska vara 80% blir nästa år ca 79% istället. Detta sker genom att man ska multiplicera dagersättningen med 0,989. Det gör 5-10 kronor om dagen för den som t.ex. har föräldrapenning. Inga större summor, men gissa om vi kommer att bli nedringda när Sveriges mammor och pappor upptäcker detta vid första utbetalningen i januari. Det har ju sagts att föräldrapenningen blir oförändrad medan sjukpenning (och tillfällig föräldrapenning, havandeskapspenning osv) sänks för de med inkomst över genomsnittsinkomsterna, detta genom att taket sänks, dvs den inkomst som är den högsta som ger ersättning. Men det har talats ganska lite om att man gör en besparing på precis alla. Men som jag sagt förr, det handlar inte om att det ska löna sig att arbeta, det handlar om att det ska straffa sig att vara sjuk, arbetslös och tydligen även föräldraledig! Ni ligger risigt till hos mig kära vänner i Rosenbad!

Medan jakten på sjuka och arbetslösa fortsätter ser jag att man planerar att lägga ner Ekobrottsmyndigheten. Bland annat folkpartikeln Johan Pehrson argumenterar för detta. Och det finns väl en del som gläds...

Men, nu ska jag inte vara elak längre. Jag är så glad åt vår nya regering, som har så många spännande förslag för att göra det bättre för de som har det svårt.

Inga kommentarer: