måndag 11 december 2006

En diktators död - och högern sörjer

Augusto Pinochet är död! Ett av de levande bevisen, för att i amerikansk utrikespolitik är högerdiktaturer bättre än vänsterdemokratier, har avlidit. Och detta innan han hann dömas för sina brott. Varje gång han var på väg till rättegång blev han sjuk och fördes till sjukhus. När faran var över tillfrisknade han mirakulöst. Men nu har han blivit sjuk en sista gång, och ålderdomen tog ut sin rätt. Augusto Pinochet störtade i en blodig kupp 1973 med amerikansk hjälp den demokratisk valda Salvador Allende. Och inledde en lång period av brutal högerdiktatur i Chile, fortfarande med amerikanskt stöd (och bland annat också från Margareth Thatcher och en del moderater i Sverige) och med hjälp av Nobelpristagaren Milton Friedman. Totalt över 3000 chilenare mördades av militären (ett tusental saknas) och mångdubbelt fler torterades. Och under åren tvingades omkring en miljon chilenare fly landet, många hamnade i Sverige. Och i går på kvällen firades det bland dessa. Tyvärr fick rättvisan inte fullföljas, men historien har straffat Augusto Pinochet!

Arbetslösheten har nu sjunkit till 3,7% enligt AMS senaste statistik. Tänk vad duktigt av den nya regeringen att lyckas sänka den så snabbt på så kort tid. Fast snart kommer höjningen för vi ska ju räkna på annat sätt. Och jag väntar med stor förväntan på att det nya räknesättet ska införas. Men det var inte lika bråttom med det beslutet som en del andra beslut.

Leijongate har nu resulterat i ännu en utredning. Det är Folkpartiets egen etikkommission ledd av Stefan Einhorn som lagt fram sina slutsatser. Och dom konstaterar att partiet är toppstyrt av Lars Leijonborg med en liten krets marknadsliberaler kring honom. Och det har resulterat i att ingen vågar säga emot honom. Och gruppen tänker bara på taktiken, inte på ideologin. Det är kanske Lars Leijonborg som är HSB (Han Som Bestämmer) och inte Göran Persson. Kan undras om kritiken vågar komma fram nu?

Inga kommentarer: