onsdag 13 december 2006

Ett gott skratt förlänger livet

Är det någon som kan gissa vad som är det första jag läser i en tidning?

Rätt svar är framsidan! Det är kanske inget uppseendeväckande, men så är det. Men i motsats till de flesta fortsätter jag med att läsa ledarsidan innan jag övergår till resten.

Vad skall nu denna inledning leda till? Jo, vad jag skulle komma fram till är att insändarsidan alltid är en spännande sida, i alla publikationer. Och egentligen behöver man inte hålla med skribenten. Snarare är det nästan roligare när man tycker att skribenten är helt ute och reser. Vid sådana tillfällen kan insändarsidorna vara roligare än seriesidorna. I gårdagens Aftonbladet fanns t.ex. följande alster som fick mig att gapskratta:

- "Jag kunde verkligen aldrig tro att det skulle gå så långt med duandet att folk skulle få för sig att dua kungligheter. Jag blev förfärad av att prinsessan Christina duades av John Crispinson. Det är helt obegripligt hur man kan sakna vett och sjunka så djupt i respektlöshet. Finns det inga gränser?"

Den här typen av insändare där man inte vet om skribenten är totalt insnöad eller om någon är ironisk är alltid en höjdpunkt på dagen. För faktum är att det totala svansviftandet för kungligheter är ganska spritt. Det finns en hel del människor som på fullt allvar tror att blåblodiga är något exceptionellt, överlägset, högtstående som står över allt annat världsligt.

En som jag dock vet menar allvar är moderaten Therese Boström som i HD på insändarsidan fortsätter sitt korståg mot kulturen i Helsingborg. Och med sitt korståg menar hon inte att kulturen skulle vara dålig, hon tycker bara inte att kommunen ska slösa skattepengar på sådana dumheter. Hon är också riktigt rolig!

Jag hörde Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster yttra sig om risken för överhettning i den svenska ekonomin. Stefan Fölster är mannen som tror att det går att säga vilka absurditeter som helst, bara man säger detta i lugn ton utan överdrifter. Nu var det lönerörelsen som var farlig, det fanns stora risker för att löneökningarna blir alldeles för höga så att ekonomin går överstyr. Han sade inget om att hans egna uppdragsgivare redan föregått med gott exempel och roffat åt sig höjningar på ca 30%. Men antagligen är deras miljoninkomster ingen fara för ekonomin eftersom dom inte konsumerar för sina pengar utan bara lägger på hög i bankfacket. Det går ju inte att göra av med alla pengarna!

Slutligen hörde jag att stödet för USA:s krig i Irak är det lägsta någonsin, nu är stödet till och med lägre än vad det någonsin var för Vietnamkriget. 62% av amerikanerna tycker att det var fel att skicka trupper till Irak. Tydligen har nu även amerikanen insett att dom blev lurade. Det fanns inga massförstörelsevapen - det var bara lögner. Det fanns inga al-Qaida i Irak när man invaderade - det var bara lögner.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sven! Kul att du fortsätter att uppmärksamma mina insändare och att de berör och engagerar.

Sven Tycker sa...

Jodå, det är ju därför jag läser (och ibland skriver) insändare. Man måste inte hålla med om vad som skrivs och det är just därför det är en viktig del av demokratin.