lördag 9 december 2006

Det sket sig - både här och där

Det sket sig visst för regeringssatsningen på Christer Fuglesangs rymdfärd. Både Maud Olofsson och Lars Leijonborg hade åkt "over there" för att sola sig i glansen. Men eftersom molnen var för fluffiga för Discovery så missar dom nu uppskjutningen. Dom måste nämligen åka hem och festa på Nobelfesten. Fast har dom tur blir uppskjutningen så försenad att dom hinner åka över igen. Det gäller att utnyttja skattepengarna effektivt. Jag såg förresten en lista som visade at Sverige blev nation 38 i världen som fått en medborgare uppskickad (ja, får så småningom i varje fall). Vi fick stryk av bland annat Vietnam, Kuba, Mongoliet, Syrien, Israel och Iran. Fast vi är först i Norden - alltid något att malla sig över!

Apropå Calle Bildts mobbning av Lars Danielsson noterar jag att Carl Bildt vägrade skriva under papperen om hans placering utan det fick någon annan göra. "Det fanns en psykologisk spärr hos Carl Bildt att skriva under" kommenterade någon på UD det hela med. Undrar hur Calle mår med att vara högste chef men inte få bestämma.

Såg precis på TV att Demoskop för Expressen gjort en ny opinionsundersökning om det politiska läget. Socialdemokraterna hade gått upp med mer än 7% till över 45% medan alla Högerallianspartierna tappat (förutom folkpartiklarna som ökat med 0,1%). Samtidigt såg jag på Axess TV en undersökning som gjorts som visade att 40% var nöjda med regeringens arbete medan 38% var missnöjda. Opinionsundersökningar är ett bra sätt att ljuga om verkligheten.

Och när vi nu är inne på att hacka på Carl Bildt kan det vara på sin plats med att undra varför han inte haft några som helst invändningar mot att ännu en svensk satts upp på FN:s terrorlista (en lista som i själva verket är helt bestämd av USA). Det är fullt möjligt att den f.d. marockan som utpekats som ledande inom terrornätverk också är skyldig. Jag vet ingenting. Men problemet är att den som sätts upp på listan inte har några rättigheter. Inte ens att kunna få beslutet omprövat eller få veta varför han satts upp på listan. Om vi nu skall representera demokratin i dess kamp mot de ickedemokratiska krafter som det handlar om så får vi ju vara så snälla och uppträda demokratiskt. Gör vi inte det så är vi ju inte så mycket bättre än de vi vill bekämpa. Och om vi inte ställer upp för de demokratiska värderingarna är vi inte värda att kallas demokrati. Och att då som Carl Bildt bara tacka och ta emot utan några som helst invändningar är att ge de ickedemokratiska krafterna nya argument. Den socialdemokratiska regeringen kunde beskyllas för mycket. Och i den här frågan kunde man gjort mer, men man arbetade i varje fall för att förändra reglerna. Farbror Calle sitter bara och tackar och bugar för direktiven från USA.

Inga kommentarer: