lördag 24 december 2022

Regeringen hade noll koll

» Katastrof.

Innan jag fortsätter så vill jag omedelbart påpeka att ovanstående rubriker är inte mina egna ordval. Dom kommer från bland annat liberala Helsingborgs Dagblad. Jag har alltså inte låtit mina aversioner mot den här Brunblå sörjan prägla mitt ordval. Fast jag ska kanske erkänna att denna syn på Ulf Kristerssons Brunblå sörja har påverkat mitt val av vad jag ska citera...

Det handlar om vår kristdemokratiska infrastrukturminister Andreas Carlsons sista spik i kistan för utbyggnad av det svenska järnvägsnätet med nya stambanor Stockholm - Jönköping - Malmö / Göteborg. Det står nu klart att det blir inget av den avlastningen av dagens överbelastade stambanor som detta skulle inneburit. Det skulle också ha inneburit att ett antal svenska storstäder skulle ha fått direktförbindelse med Stockholm, Göteborg och Malmö som man idag saknar. Men, som sagt, kristdemokraten Andreas Carlson prioriterar landsvägstrafik och flygtrafik. Om det är Andreas Carlsson själv som är järnvägsfientlig eller om det som vanligt egentligen är Sverigedemokraterna som sitter bakom och drar i tåtarna och bestämmer, det vet jag ju inte riktigt.

Men beskedet från den Brunblå regeringen i Stockholm och Andreas Carlson fick det att ta fyr i helsike ordentligt nere i Skåne bland de Brunblå partikamraterna. Speciellt en mening i deklarationen från Andreas Carlson retade upp skåningarna ordentligt:

- "Trafikverkets nuvarande planeringsarbete med sträckan Hässleholm-Lund avslutas snarast."

Så stod det bland annat i pressmeddelandet från regeringskansliet. Det tog inte många minuter förrän telefonerna gick varma. Det är här min huvudrubrik kommer från:

- "Regeringen hade noll koll och fick backa."

Detta konstaterade snabbt partikollegorna i Skåne. Efter att antal rödglödgade telefonsamtal blev vår kristdemokratiska infrastrukturminister tvingad att dra sig tillbaka, erkänna att det blev nog lite fel där och försöka mildra ilskan från Skåne. Ni missade väl inte naturfenomenet som rapporterades i olika media om telefonledningar som såg ut att vara glödande?

Epitetet Katastrof handlar om hela andemeningen i infrastrukturministerns utspel. Att vi har fått en Brunblå sörja som styrs som marionettdockor av en järnvägsfientlig sverigedemokrati är ju inget nytt egentligen.

Nya stambanor

Fritt efter Ebba Busch

- "Ett inställt elstöd är också ett elstöd!"

Läs lite mer:
Stopp för snabbtåg – vägar prioriteras. - Svenska Dagbladet
Regeringen rycker i nödbroms för snabba tåg i Göteborg och Skåne. - Dagens Nyheter
Kritik mot regeringens tågbesked: Katastrof. - Aftonbladet
Höghastighetstågen läggs på is. - Expressen
Starka reaktioner från Skåne efter järnvägsutspel – men regeringen hade noll koll. - Helsingborgs Dagblad
Kritik mot regeringens tågbesked: Katastrof. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: