måndag 26 december 2022

Svenska kronan är en skitvaluta

» Hellre det än Euro-bluffen.

I en intervju i Näringslivsdelen i moderatmegafonen Svenska Dagbladet tycker mångmiljardären Christer Gardell att "Svenska kronan är en liten skitvaluta", så han tycker att det är dags att Sverige överger kronan och inför Euron i Sverige istället. Christer Gardell har ändrat uppfattning sedan folkomröstningen 2003 när svenskarna sade Nej till att överge självständigheten - det har inte jag!

Säg Nej till Euron

Jag ska erkänna att jag inte ger så mycket för Christer Gardells övriga funderingar i intervjun heller.

- "Gardell vill ge den nya högerregeringen mer tid att leverera utlovade skattesänkningar och reformer innan han ansluter sig till kören av kritik om svikna vallöften."

Och det kan han väl ha rätt att göra. Dom där skattesänkningarna till mångmiljonärer som han förväntar sig hoppas jag att vi får se i himlen efter. Fast på den punkten så tvivlar jag. Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson måste helt enkelt leverera till de som satte honom på posten.

Men den Brunblå sörjan har bara kunnat glädja Christer Gardell med en sänkning av brytpunkten för statlig skatt, dvs en liten skattesänkning till de egna regeringskollegorna och andra med lite högre inkomster. Men inget radikalt - än!

Annars har jag ett bra tips på en skatteomläggning som skulle kunna sänka skatten för många. Nämligen att man beskattar alla inkomster på samma sätt! Det kvittar om det är en lön, en pension, en A-kassa, en aktieutdelning, en vinst på försäljning av en friskolekoncern eller någon annan inkomst man har. En progressiv skatt som inte gör skillnad på arbetsinkomster eller kapitalinkomster. Det skulle innebära möjligheten att sänka skatten på vanliga låga inkomster. Det skulle innebära att vanliga människors inkomst av kapitalinkomster skulle sjunka. Men det skulle innebära att höginkomsttagares inkomster från kapitalinkomster skulle höjas rejält. Det skulle helt enkelt inte vara lönsammare att plocka ut höga inkomster från arbetsfria inkomster istället för arbetsinkomster.

I samma veva skulle t.ex. det som kallas "Funkisskatt" avskaffas. "Funkisskatt" är det som uppkommer när man envisas med att införa det man kallar "Jobbskatteavdrag". Effekten är att den som t.ex. fötts med ett funktionshinder straffbeskattas pga detta genom att tvingas betala högre skatt på sin inkomst än den som är frisk och kan jobba och tjäna exakt samma låga summa. Från början när högern började med sina "Jobbskatteavdrag" blev det ju också en "Pensionärsskatt" där den som var ålderspensionär också straffbeskattades pga detta. Där insåg våra högerpartier efter ett tag att detta var inte acceptabelt i opinionen så där var man med på att rätta till detta. Men när det gäller t.ex. funktionshindrade med t.ex. Aktivitetsersättning så är det de Rödgröna som avskaffat straffbeskattningen av människor med funktionshinder. Allt eftersom Högern inför nya Jobbskatteavdrag har de Rödgröna avskaffat straffbeskattningen. I dag handlar straffbeskattningen av medborgare med funktionshinder osv om ca 1.800 kronor om året. Det kan handla om medfödda funktionshinder eller funktionshinder som uppkommit pga olyckor eller svåra sjukdomar.

Vi återgår till Christer Gardell som tillhör den här gruppen som normalt ser rött när han hör talas om bidrag, men när det gäller bidrag till höga elkostnader för företagen så har han tydligen inte gett upp än. Trots Ebba Buschs ständiga klavertramp! Han verkar tycka vad nästan alla vettigt fungerande människor tycker, dvs att prissättningen av el gör att elproducenterna gör enorma övervinster som borde tillfalla konsumenterna. Främst genom att prissättningen helt enkelt görs om. Priset på vår el sätts ju på ett totalt vettlöst sätt. Syftet är ju inget annat än att trissa upp priset så högt som möjligt.

Elektricitet

Lite förenklat går det till så att de som behöver köpa el av elproducenterna får bjuda på elen på en auktion. Låt oss förenkla hur det går till. Första budet blir inte så högt 10 kronor. Nästa bud, det finns fortfarande gott om el, blir 15 kronor. Tredje auktionen går fortfarande bra, det finns gott om el att sälja och priset slutar på 20 kronor. Fjärde auktionen börjar det bli ont om el, så nu stiger priset till 45 kronor. Och när den sista auktionen hålls börjar det bli desperat bland köparna som behöver köpa el, priset slutar på 95 kronor. Då bestäms det att priset för ALL el ska vara 95 kronor. Helt oberoende av vad elen kostat att producera, hur mycket el del finns tillgängligt. Och så vidare. Priset sätts efter det högsta budet som läggs. Tacka f-n för att elen är dyr om köpare nere i Europa som är desperata att köpa el från Sverige får sätta priset för oss svenskar. Lilla Sverige är idag Europas största exportör av elström och förser våra grannländer med el. Något som vi elköpare i Sverige bestraffas för genom att vi får betala det höga elpris som gäller i Europa trots att det inte är nödvändigt.

Bland annat Vänsterpartiet har föreslagit att vi inför "Sverigepriser" på elen, dvs svenskarna ska inte bestraffas med höga elpriser bara för att det råder brist på el i Europa och dom är villiga att desperat importera el till höga priser från Sverige.

Men vi får inte för EU...

Slutsats! Låt oss behålla vår självständighet så mycket som möjligt. Håll Euron borta så att vi i varje fall får lova att föra vår egen ekonomiska politik och inte tvingas föra samma politik som i Berlin och Paris.

Tack!

Läs mer:
Svenska kronan är en liten skitvaluta. - Christer Gardell i Svenska Dagbladet Näringsliv

Inga kommentarer: