lördag 3 december 2022

Verkligheten svider illa

» Bäst att förneka den.

I torsdags ägnade jag en del utrymme åt SCB:s stora väljarundersökning. Den visade att sedan valet är det bara två partier som ökat sitt stöd, nämligen Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Alla de andra sex partierna i riksdagen har tappat i stöd. Största förloraren var Sverigedemokraterna. Men alla de tre regeringspartierna tappar också i stöd.

Detta är naturligtvis en bister sanning för många. En verklighet som kanske är svår att acceptera för t.ex. moderata entusiaster. Jag hittar ett citat från den moderata megafonen Barometern där dess ledarskribent Thomas Hermansson försöker prata bort opinionsraset för hans regering. Så här skriver han:

- "Att sittande regeringar tappar i stöd hör till vanligheterna. Men i SCB:s nya partisympatiundersökning är det främst Sverigedemokraterna och oppositionspartierna (förutom Socialdemokraterna), snarare än regeringspartierna, som tappar stort i stöd."

En onekligen ganska spännande omskrivning av verkligheten. De tre regeringspartierna tappar totalt 1,1 procentenheter. Alla tre förlorar i stöd. Enligt SCB räddas siffrorna lite av att en hel del av SD:s förluster gått just till M och KD. Det totala stödet för de tre partierna (M+Kd+L) som dom samlar ihop är sammanlagt 27,9%, vilket alltså ska jämföras med Socialdemokraterna som ensamma får 34,6%. Verkligheten är att den regering vi har nu är den svagaste regering vi haft på många år. Senast den var svagare är när Folkpartiets Ola Ullsten under ett år 1978-79 hade en ensam Folkpartiregering. Redan med valresultatets siffror så var Socialdemokraterna ensamma större än de tre regeringspartierna 30,3% jämfört med 29,0%.

Sedan var alltså Socialdemokraterna inte ensamma vinnare, utan Vänsterpartiet ökade också i stöd och detta ensamma med nästan lika mycket som de tre regeringspartierna tappade i stöd (0,9% mot 1,1%).

Det är inte kul när verkligheten överträffar drömmarna. Men, sådan är verkligheten! Jag tänker på dig Thomas. Det kan inte vara lätt!

Sven fortsätter att tycka till

En annan jag har förståelse för är Moderaternas kommunikationschef Martin Borg som fått ett nytt uppdrag som biträdande partisekreterare med ansvar för kommunikation och strategi. - "Mitt jobb är ett av de svåraste" säger han. Visst har vi förståelse för det konstaterandet. Det måste vara ett självmordsuppdrag att försöka förklara Moderaternas alla löftesbrott. Att förklara att man satt sig i knät på ett gammalt nasseparti och sedan innan det gått mycket mer än en månad på regeringsuppdraget hunnit bryta fler löften än en regering normalt hinner på fyra år. Jag tänker på dig Martin. Det kan inte vara lätt!

Lästips:
Två partier ökar och tre tappar i första PSU efter valet. - SCB
Martin Borgs om nya rollen på Moderaterna: Mitt jobb är ett av de svåraste. - Resumé

Inga kommentarer: