tisdag 13 december 2022

Rapport från kommunpolitiken

» Makten bestämmer.

Dags för en rapport från kommunpolitiken. I går var det nämligen dags för nytt sammanträde med kommunfullmäktige här i Åstorps kommun. Ett sammanträde som tog sin tid. Vi började 17:30 och jag var hemma efter en kort cykeltur i mörkret och halkan 23:30.

Vad var det då som tog så lång tid? Ja, bland annat skulle ju budgeten för 2023 antas. Och sådant kan ju ta sin tid. Nu tog debatten om själva budgeten inte så väldigt lång tid. Den stora frågan handlar om att det nya SD + M styret (och KD...) för att lyckas komma överens har fått kompromissa och tillsätta två heltidsanställda kommunalråd. Både ordförande i kommunstyrelsen, Peter Lindberg (SD), och vice ordförande Roger Nielsen (M) har nu välbetalda heltidsanställningar för skattepengar. Det en enig opposition (S + V + C + L) undrar över är varför det nu helt plötsligt behövs två heltidsanställda kommunalråd eftersom detta inte behövts tidigare? Vi vill också ha svar på vad detta extra kommunalråd ska göra? Ärendet återremitterades vid förra kommunfullmäktigesammanträdet för att det skulle framgå vad han ska göra.

Åstorp - Söderåssstaden

Kommunstyrelsen fick alltså ärendet åter, och på ett nyinsatt extramöte togs ett nytt beslut av Maktens majoritet - utan några ändringar. Så på kommunfullmäktige igår tog man helt nonchalant upp ärendet igen för beslut utan att ha kompletterat det på något sätt. Nu har ju SD+M (och KD...) egen majoritet så man gör som man vill. Makten talar! Naturligtvis kan man inte säga rakt ut skälet till utökningen. Det var ett krav för att man skulle komma överens! Sverigedemokraterna som är störst skulle ju inte acceptera att inte få tillsätta en ordförande för kommunstyrelsen på heltid. Men det skulle ju innebära att Roger Nielsen skulle förlora sin 50%-tjänst (som han haft tidigare som oppositionsråd). Så han fick också en heltidstjänst och så var den prestigeknuten löst. Vad han ska göra ska vi få veta någon gång senare? Gissningsvis så ska de båda kommunalråden dela upp kommunens nämnder mellan sig och sedan fungera som någon som står och tittar över axeln så att de olika nämndsordförandena inte gör bort sig utan gör som man bestämt. Vi får hoppas att dom inte lägger sig i för mycket så att det uppstår konflikter om vem som egentligen är ordförande för nämnderna?

Ett annat exempel på Maktens arrogans kom i ett senare ärende. Den arvodes- och organisationsgrupp som jag deltog i tidigare föreslog bland annat att kommunen skulle bilda en speciell arbetsmarknadsnämnd för att samla alla de olika ansvar som kommunen har inom det området. I dag är detta splittrat på olika nämnder och på själva kommunstyrelsen. Entusiasmen för förslaget var dock inte allt för stor bland en del. Nu ska det i varje fall skapas en speciell grupp som snabbt ska titta på just denna biten. Vid tidigare sådana här grupper som satts samman i kommunen så har principen varit att se till att alla partier i kommunfullmäktige är representerade. Det ger ju inte en representation som följer valresultatet helt eftersom små partier får lika stort inflytande som stora partier. Men alla partier får inflytande och när slutligt beslut ska fattas så sker detta ju i kommunfullmäktige. Men, nu har vi fått nytt styre och den nya Makten kan tala. Alltså föreslogs att gruppen skulle bestå av 5 personer, tre från majoriteten och två från oppositionen. På kommunstyrelsens sammanträde föreslogs från oss i oppositionen att gruppen skulle utvidgas till 7 personer (alltså en från varje parti). Detta tyckte man dock inte från den styrande majoriteten (Sd+M+Kd) var en bra idé. Då riskerade man ju att inte vara i majoritet. Vilket ju inte det tidigare styret (S+C+V) var i tidigare grupper heller. Men beslutet blev att i varje fall erbjuda C+L vardera en insynsplats. På kommunfullmäktige diskuterades frågan igen. Men Makten har ju majoritet så dom gör som dom vill. C och L deklarerade att då var dom inte intresserade. Så nu blir det alltså fem personer där jag ska representera Vänsterpartiet.

Järnvägsknuten Åstorp

Hur som helst är det uppenbart att Makten talar och klart visar att dom ska bestämma - som dom vill. Det är också uppenbart att man inte ens tål kritik. Det kan bli ganska upprört i samband med ajourneringar osv när företrädare för Makten visar att kritik tas emot som rena förolämpningar. Det är synd om dom. Dom kommer att få det jobbigt om dom ska fortsätta att reagera på det här viset.

Dagens Sverigedumokrat

Säg Nej till Sd innan det gått för långt
Dagens titel går till ordföranden i regionfullmäktige i Region Gävleborg. Han heter Mattias Eriksson Falk (SD). Bakgrunden är att Bollnäs folkhögskola skulle ha ett luciatåg för regionfullmäktige i samband med deras sammanträde. Bollnäs folkhögskola har en välrenommerad musiklinje och dom var därför ombedda att framföra ett luciatåg i samband med regionfullmäktiges sammanträde på luciamorgonen. Ett trevligt inslag som visar på vad som finns att erbjuda i regionen. Ett helt vanligt luciatåg av hög musikalisk kvalitet och med traditionella luciasånger.

Men, precis innan man skulle samlas vid 9-tiden på morgonen kom en tjänsteperson från regionfullmäktiges stab och meddelade att luciatåget var inställt. Ett beslut som var fattat av ordförande för regionfullmäktige själv, sverigedemokraten Mattias Eriksson Falk. Enligt honom (Mattias alltså) var det nämligen inte ett traditionellt luciatåg, och då kunde man inte utsätta de stackars ovetande ledamöterna i regionfullmäktige för den hemska chocken. Det hemska var nämligen att Lucia inte var en person som uppfattar sig som kvinna. Sådana hemskheter kan man ju inte utsätta de stackars ovetande politikerna i regionfullmäktige för!

Tänk så mycket hemskheter Mattias Eriksson Falk (SD) kan riskera att utsättas för i vårt samhälle. Jag undrar om han vågar gå ut utanför dörren? Du är en värdig mottagare av hedersutmärkelsen "Dagens Sverigedumokrat"!

Lästips:
Rektorn: SD-politikern stoppade luciatåget – för att det inte fanns en kvinnlig lucia. - Expressen
SD-topp stoppade luciatåg – ingen kvinnlig lucia. - Aftonbladet
Kulturen är fri tills en SD:are vill något annat. - Aftonbladet

Inga kommentarer: