måndag 12 december 2022

Jag skäms

» Sverige uppför sig oanständigt.

De sista fem åren av mitt yrkesliv jobbade jag på Migrationsverket. Jag jobbade på det Förvar som ligger här i Åstorp. Det finns några Förvar i Sverige. Här placeras personer som ska utvisas eller avvisas från Sverige medan man arbetar med att ordna handlingar och liknande så att dom kan åka hem. Jag har alltså här träffat på människor som jag är mycket glad över att dom inte är kvar i Sverige. Men jag har också träffat på personer där jag skämts öronen av mig över hur ett demokratiskt välfärdsland som Sverige behandlar människor.

Migrationsverket

Bland de värsta exemplen handlar om killar från Afrika som varit i Sverige (studier, jobb osv), förälskat sig, gift sig och skaffat barn. Som nu söker uppehållstillstånd som anknytning till fru och barn. Men de svenska reglerna är sådana att om man ska söka uppehållstillstånd i Sverige som flykting så måste man göra detta från Sverige. Man kan inte gå in på den svenska ambassaden i sitt hemland och söka uppehållstillstånd. Man måste ta sig hit först. Men, om man söker uppehållstillstånd som anknytning så måste man söka detta på den svenska ambassaden i sitt hemland och sedan vänta (det är långa väntetider...) på beslut om att man får uppehållstillstånd så man kan återvända till sin familj. Har man sett fruar och små barn gråtande ta farväl av sin make/pappa för att han måste åka hem och vänta, och kanske vänta ett år, på en utredning och kanske till och med få ett Nej sedan, så undrar man vad vi sysslar med. Jag inser att man ska utreda om förhållandet är seriöst, men det kan man göra medan den sökande befinner sig i Sverige också och inte i andra änden av världen än sina barn. Jag tvivlar på att Silvia Sommerlath var tvungen att gå in på den svenska ambassaden i Brasilien och söka uppehållstillstånd för att sedan vänta ett år innan hon fick klartecken till att åka till Sverige.

Vi har alltså under många år haft en omänsklig politik gentemot utlänningar som vill bo och verka i Sverige. Denna politik har blivit allt värre. Nu har vi alltså fått en utlänningshatande sverigedemokratisk Migrationsminister i "moderaten" Maria Malmer Stenergard. Den svenska politiken kommer alltså att bli ännu värre.

Ett exempel pekar centerpartisterna Annie Lööf och Jonny Cato på i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt den nya regeringens hatpolitik ska det krävas en månadsinkomst på minst 33.200 kronor för att man ska beviljas arbetstillstånd. Vilket väl ska motsvara en medianlön i Sverige. Jag har aldrig haft inkomster på den nivån. Arbetsgivare som är beroende av utländsk arbetskraft är förtvivlade. Men det bryr sig dagens brunblå sörja i Rosenbad inte om. Det viktiga för den sörjan är att sätta stopp för sådana hemska utlänningar att komma hit. I dag gäller att man ska ha avtalsenlig lön.

Sven Tycker - alltid
Vi har fått en utlänningshatande politik som totalt dominerar över svensk migrationspolitik. Rasismen i Sverigedemokraterna har fått ett totalt genomslag. Ibland undrar man också om SD infiltrerat min gamla arbetsgivare Migrationsverket. Vi kan regelbundet läsa om exempel på utvisningar som är totalt vettlösa och omänskliga. Nu senast läser jag om ett exempel där en 10-årig flicka ska utvisas till Nicaragua. Däremot har hennes föräldrar uppehållstillstånd i Sverige. Hur F-N kan man utvisa ett 10-årigt barn från sina föräldrar? Den tjänsteman som fattat det beslutet måste antingen ha missförstått vad det innebär att ta hänsyn till barnperspektivet eller också har hen tecknat livstidsmedlemskap i SD.

Vi har ju exemplet från Staffanstorps kommun där det moderata kommunalrådet Christian Sonesson tillsammans med Sverigedemokraterna vägrade att ta emot en familj som beviljats uppehållstillstånd som kvotflyktingar och som av Migrationsverket tilldelats Staffanstorps kommun. Men Staffanstorps kommun (dvs det moderata kommunalrådet Christian Sonesson) ansåg att en kommun uppenbarligen kunde välja vilka lagar man behöver följa eller inte. Nu löstes problemet för familjen med att grannkommunen Vellinge (även denna moderatstyrd) fick hoppa in. Jag har upprepade gånger skrivit till Moderaterna i både Skåne och på riksnivå och undrat om man sympatiserar med tanken att kommuner har rätt att välja vilka lagar man behöver följa och vilka man kan vägra att följa. Någon form av civil olydnad kan man ju kalla det hela. Jag har skickat upprepade påminnelser till Moderaterna men något svar eller någon form av reaktion har jag inte fått. Jag tolkar detta som jag vill. Men uppenbart är att Moderaterna på något vis skäms, men inte vågar säga detta. Nu senast har jag sett att Staffanstorps kommun svarat på klagomålet om att man inte lyder lagen. Man hävdar från Staffanstorp att lagen inte säger att man måste hämta de flyktingar man fått tilldelade. Ett svar som KS i Staffanstorp författat men som socialdemokraterna i kommunstyrelsen vägrade delta i. Sitter man som jag i kommunstyrelsen så vet man att det är bara att tacka och ta emot när majoriteten bestämmer som dom vill.

Enligt TiDÖavtalet ska en folkräkning genomföras. Ska den göras enligt Sverigedemokraterna och Richard Jomshofs dröm så ska tydligen tusentals svenskar anställas för att gå runt och ringa på i bostäder och sedan gå in och inspektera hur många sängar där finns, hur många tandborstar det står i badrummet, hur många skor som står i hallen osv för att utröna hur många som bor i lägenheten. Och sedan alltså identifiera alla dessa och skriva ner vem som bor var. Det kommer i varje fall att vara bra för sysselsättningen i landet!

Ett annat exempel på omänskligheten har jag fått kännedom om rent personligt. Min dotter har en tidigare studiekamrat från högskolan som kommer från Nigeria och som hon håller kontakt med och träffar ibland och ofta har långa telefonsamtal med. Hon är gift och både hon och maken jobbar. Dom har tre barn. Nu ska det yngsta barnet som ännu inte är ett år gammal genomgå en större operation. Sjukhuset vill att båda föräldrar ska vara närvarande. Hur då göra med de lite äldre syskonen? Jo, lösningen är att hennes mamma Ogochukwu i Nigeria flyger hit och hälsar på och tar hand om barnbarnen. Mamman driver en egen försäljningsverksamhet i Nigeria och har god inkomst. Men hon vägras inresetillstånd och visum. Man är väl rädda för att ännu en afrikanska ska välja att stanna i Sverige istället för att återvända till sin släkt och verksamhet i hemlandet efter besöket.

Som sagt, jag skäms över mitt land!

Lästips:
Kraftigt höjt lönegolv kan stå Sverige dyrt. - Debattartikel Svenska Dagbladet
Tioårig flicka utvisas från Sverige – föräldrarna får stanna. - Dagens Nyheter
Staffanstorp: Står inte i lagen att flyktingar ska hämtas. - Dagens Samhälle
Jomshof om folkräkningen: Krävs uppsökande verksamhet. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: