fredag 2 december 2022

Det händer mycket

» Kommunalpolitisk rapport.

Fast från en grannkommun kanske jag ska tillägga. I grannkommunen Klippan är det nu klart att ett par avhoppade moderater lierar sig med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Vår Framtid Klippan och bildar majoritet. Min gamla bekant moderaten Hans Bertil Sinclair (fast han hette Hans Bertil Bengtsson förr i tiden när han bodde här i Åstorp) får lämna som kommunalråd och istället blir det f.d. moderaten Anna Andresen som blir kommunstyrelsens ordförande och nu hotas av uteslutning ur Moderaterna. Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna försökte bilda ett fortsatt styre men misslyckades. Bland de som nu tar över extremhögerstyret i Klippan hittar vi bland annat den gamla nassen Andreas Olofsson, före detta medlem i Nationalsocialistisk front som föreslås som ordförande i Barn och utbildningsnämnden. En annan gammal nasse från Nationalsocialistisk front, Thomas Jelinek, föreslås till kommunstyrelsen. Spännande vänner dom rör sig med!

Veckans vansinne

Jag läste en artikel i Dagens ETC som berättade om alla returer i näthandeln. Verkligheten är den att nästan var fjärde vara som beställs i näthandeln skickas tillbaka igen. Vi har tidigare läst om många nätköpare som satt i system att beställa hem ett stort antal varor för att sedan prova vilka som kan passa och sedan returnera resten. Ett sätt att missbruka systemet som innebär att vi andra som inte utnyttjar systemet på det viset får betala för det genom att det blir dyrare för oss. Nu läser jag att en mycket stor andel av de varor (kläder, elektronik osv) som returneras helt enkelt bara slängs. Det är enklare och billigare att bara slänga. Man räknar med att returnerade varor för ungefär 228 miljarder kronor bara slängs på tippen inom EU.

Totalt vansinne!

Sven Tycker verkligen
Veckans politiska rappakalja

Veckans mest korkade debattartikel måste var den som Stefan Sarmes och Jonathan Derneborg, som är försvars, säkerhets- och utrikespolitisk talesperson respektive förbundsstyrelseledamot i KDU Sverige, har presterat. Man har så totalt snöat in sig på lyckan med kärnkraft och kärnvapen att man argumenterar för att NATO ska stationera kärnvapen i Sverige. En argumentation som är så korkad att jag inte kan annat än utnämna det hela till veckans värsta rappakalja.

Enligt dessa båda totalt insnöade KDU:are så skulle NATO-kärnvapen på svenskt territorium öka den svenska säkerheten. Verkligheten är ju istället att det är precis tvärtom. Nu ska vi för det första fastslå att det finns inga NATO-kärnvapen. Däremot är alltså tre kärnvapennationer medlemmar av NATO, alltså USA, Frankrike och Storbritannien. Våra nordiska grannar Danmark och Norge som ju varit medlemmar av NATO länge har undanbett sig att det stationeras kärnvapen i Danmark och Norge. Det är därför helt självklart att Sverige och Finland gör på samma sätt. Det ökar inte på det minsta sättet vår säkerhet om det finns kärnvapen på svensk mark. Det minskar snarast vår säkerhet.

Vi kan vara eniga om att Ryssland inte är en stat att lita på. Ryssland är en diktatur och en skurkstat. Och det finns många grannländer och fd medlemmar av Sovjetunionen som har all anledning att känna sig hotade. De konflikter (krig...) som varit har i praktiken handlar om etniska ryssar som bor i gränsområden som Ryssland anser ska vara en del av Ryssland. Man oroar sig i Moskva också över att stater som man ser som "buffertstater" gentemot väst ansluter sig allt mer tydligt till västvärlden. Detta är ett faktum som gäller många grannländer till dagens Ryssland. I de Baltiska staterna bor stora grupper etniska ryssar. Innevånare i dessa stater som i många fall lever som statslösa eftersom dom inte kan (vill..) bli medborgare eftersom dom känner sig som ryssar, talar ryska och inte landets officiella språk. I många fall kan dom inte språket (dom talar ryska och då får dom inte bli medborgare). Detta är naturligtvis en förevändning för Ryssland. Nu är de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen medlemmar av NATO. Ett medlemskap som innebär en rejält ökad säkerhet för just dessa stater.

Men, för Sverige finns inte dessa konflikter med Ryssland. Det är ingen seriös bedömare som tror på någon rysk invasion av Sverige, dvs av just Sverige. Skulle vi däremot få en storkonflikt medan Ryssland och NATO innebär ett svenskt medlemskap i NATO snarast att vi upplevs som en del av hotet mot Ryssland. Genom att NATO kontrollerar Sverige, Finland, de Baltiska staterna, Polen, Tyskland och Danmark har NATO en fullständig kontroll över Östersjön som ju är vital för Rysslands egen säkerhet. Ett medlemskap i NATO innebär därför snarast att den svenska säkerheten blir sämre vid en storkonflikt. Då upplevs Sverige som en del av NATO-hotet mot den ryska säkerheten. Finns det dessutom kärnvapen på svensk mark är det ju naturligtvis av vitalt intresse för Ryssland att försöka slå ut dessa innan NATO hinner använda dessa själva.

Ni pratar i nattmössan kära KDU. För övrigt visar statistiken att det land som invaderat, bombat osv flest länder i modern tid så är det USA, inte Ryssland.

För övrigt såg jag just på TV att stoppet för Ringhals 4 förlängs ytterligare. Reaktorn har ju stått stilla ganska länge nu, och senaste beskedet var att den skulle starta på nytt den 31 januari. Nu blir det ännu längre stopp för den stabila och säkra kärnkraften. Nytt besked är start den 23 februari. Vad tror ni? Är reaktorn igång innan vintern är slut? Och snart stängs för övrigt Sveriges största reaktor i Oskarshamn...

Lästips:
Politisk vilde kan leda Klippan. - Helsingborgs Dagblad
M om styrets förslag: Det känns ju märkligt. - Helsingborgs Dagblad
Före detta nazist föreslås som nämndsordförande i Klippan. - Helsingborgs Dagblad
Köpfestens baksmälla. - Dagens ETC
Kärnvapen på svensk mark gör oss tryggare. - Aftonbladet debatt
Stoppet på Ringhals 4 förlängs. - SVT

Inga kommentarer: