fredag 16 december 2022

Hur styrs vårt land?

» Vem bestämmer?

Jag såg en sammanställning av hur våra 21 regioner styrs. En majoritet (11) styrs av en minoritet medan en minoritet (10) styrs av en majoritet. Majoriteter är vanligast i norra Sverige medan minoriteterna dominerar i södra Sverige. Det handlar om allt från Rödgröna styren (vanligast norrut) till Blå styren (vanligare söderut) med en hel del blocköverskridande styren också. Jag har roat mig med att räkna hur ofta de olika partierna är med i styrena. Och då får vi följande lista:

Vårt blågula fosterland
Socialdemokraterna 13 regioner
Centerpartiet 12 regioner
Kristdemokraterna 12 regioner
Moderaterna 11 regioner
Vänsterpartiet 6 regioner
Liberalerna 6 regioner
Regionala partier 4 regioner
Miljöpartiet 3 regioner
Sverigedemokraterna 1 region

Sedan ska vi lägga till att Sverigedemokraterna dessutom stödjer en högerminoritet i två regioner utan att ingå i den. Precis som på riksnivå i Sverige och i många kommuner alltså. Man sitter utanför och drar i tåtarna och är en förutsättning för en majoritet. Lyder inte de andra högerpartierna (i båda fallen handlar det om M+L+Kd) så drar man bort sitt stöd och så faller styret. En av dessa båda regioner är Skåne där alltså en minoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nu sitter på Makten på Sverigedemokraternas villkor och nåder. Som Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson i Rosenbad alltså.

I 13 regioner finns det nu en socialdemokratisk regionordförande och i 8 regioner en moderat regionordförande. Sveriges två största regioner, Stockholm och Västra Götaland, har båda fått ett maktskifte och ett Blått styre har bytts ut mot ett Rödgrönt styre. I Skåne däremot lyckades alltså högern sitta kvar genom att garantera stöd från Sverigedemokraterna samtidigt som Centern hoppade av samarbetet.

Skattesmitare utan personligt ansvar

Och så något helt annat. Jag läser en debattartikel i Dagens Juridik från Peter Sundgren som är skattejurist. Han påpekar att bara Sverige går miste om drygt 20 miljarder kronor varje år pga rikt folk som gömmer undan sina förmögenheter utomlands på anonyma konton i skattesmitarparadis. - "Enormt skattebortfall på alla utländska hemliga konton." Förra året publicerade EU en granskning som berättade om hur mycket pengar som göms undan inom EU. - "Monitoring the amount of wealth hidden by individuals in international financial centres and impact of recently internationally agreed standards of tax transparency on the fight against tax evasion."

Men den fick inte så stor uppmärksamhet. Kan det beror på vilka det är som gömmer undan pengarna? I hela EU räknar man med att det rör sig om minst 120 miljarder €. Men det är ju bara en mycket liten promille av befolkningen som smiter undan. De riktigt rika som gör detta eftersom dom kan göra det utan större risk. Det är vi andra som får betala. Vad säger TiDÖavtalet om skattesmitandet?

Lästips:
Enormt skattebortfall på alla utländska hemliga konton. - Dagens Juridik

Inga kommentarer: