torsdag 8 december 2022

Farlig högerextremism

» Både där och här.

Bara någon dag efter att högerextremisten Theodor Engström dömts för mordet på Ing-Marie Wieselgren och för att ha planerat ett terrordåd mot Annie Lööf slog polisen i Tyskland till mot högerextremister som planerat en kupp i Tyskland. Ca 3.000 polisen slog samtidigt till mot ett stort antal platser och ett 25-tal personer greps och man letade vapen på många ställen. Den misstänkta högerextrema terrorgruppen leddes tydligen av en 71-årig tysk adelsman som verkar leva i en fantasivärld. Prins Heinrich XIII Reuß ledde gruppen men den innehöll bland annat ett stort antal yrkesmilitärer, en fd ledamot av tyska förbundsdagen från partiet Alternative für Deutschland osv.

Gruppen planerade en kupp i Tyskland för att störta demokratin. Dom uppges bland annat ha varit i kontakt med Ryssland för att få stöd därifrån. Men fick tydligen Nej tack till och med därifrån. Här i Sverige har ju säkerhetspolisen upprepade gånger påpekat att det största hotet mot säkerheten och demokratin i Sverige kommer från högerextrema kretsar. Det är dags att ta detta på allvar!

Makt till salu
Köpa makt

Jag har ju ett par gånger tyckt till om turerna i min hemkommun Åstorp där Moderaterna och Sverigedemokraterna kommit överens om att dela makten och låta skattebetalarna betala detta genom att införa ett nytt kommunalråd på heltid. Detta så att båda partierna kan ha vardera ett heltidskommunalråd. Nu läser jag om något liknande i det gamla moderatfästet Vellinge.

Moderaterna gjorde där ett riktigt uselt val 2022 och förlorade sin majoritetsställning. Nu ser jag att man köpt röststöd från Sverigedemokraterna genom att ge SD ett heltidskommunalråd med fri bil. SD stödjer den moderata ledningen men är officiellt ett oppositionsparti och genom stöd från Moderaterna får SD tillsätta oppositionsrådet. En tjänst som samtidigt utökas till heltid och får tillgång till gratis bil. Det ska påpekas att SD är inte ens största oppositionsparti men med stöd av M kan man tillsätta oppositionsrådet samtidigt som SD stöttar att Moderaterna fortsätter styra.

En lösning för SD som verkar vara populär. Man sitter inte med och styr och tar ansvar, men man är inte heller i opposition. Man stöttar högern mot förmåner. Köpt makt!

Lästips:
Han är adelsmannen som misstänks vilja ta makten i Tyskland. - Dagens Nyheter
Expert: Högerextrema enas i hatet mot judar. - Global
Reichsbürger: Rörelsen bakom det tyska kuppförsöket. - Global
AFP: Ryssland förnekar kopplingar till kuppen. - Aftonbladet
Här slår den tyska polisen till – Minst 25 gripna efter planer på statskupp. - Aftonbladet TV
Storbråk i Vellinge efter M-kuppen med SD. - Expressen

Inga kommentarer: