lördag 10 december 2022

Korruption

» Här och där.

Igår var det FN:s internationella dag mot korruption. Korruption kan se olika ut. Det första vi kommer att tänka på är väl exemplet där ett företag och liknande betalar någon på olika sätt för att underlätta att få en order eller beställning. Sverige anses i en internationell jämförelse ha mycket lite korruption. Men, det förekommer.

Det finns egentligen många olika former av korruption. Jag har ju i dagarna tyckt till om exempel på ren politisk korruption. Där man mer eller mindre uppenbart köper politiskt inflytande och politiskt stöd. Vi har ju fått flera exempel efter valet 2022 där man "köpt" stöd från partier genom att erbjuda betalda kommunalrådsposter och liknande. Vi har flera exempel här i Skåne där Moderaterna och deras allierade har köpt stöd från Sverigedemokraterna för att behålla makten men där betalningen inte varit politiskt inflytande utan välbetalda politiska poster utan att man trots detta ingår i styret. SD stödjer det moderata styret men stannar ändå kvar som oppositionsparti med välbetalda tjänster till ledande SD-politiker. I torsdags skrev jag om Vellinge där SD röstade för Moderatstyret mot att man fick ta över rollen med betalt oppositionsråd. Detta trots att man inte ens var största oppositionsparti. Men M röstade för SD mot att SD röstade för M. Liknande lösningar har gjorts i Region Skåne och i andra kommuner. Vi kan ju se min hemkommun där vi plötsligt fördubblat antalet heltidsanställda kommunalråd. Ett M och ett SD som ersättning för att man kommit överens om en majoritet.

Det tar vi hand på

En tredje form är ren vänskapskorruption. Ett exempel på detta är när Ulf Kristersson utsett sin vän sedan barndomen Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare. Tjänsten har inte utannonserats och det har bara funnits ett namn föreslaget. Hade det varit en politisk tjänst, dvs där man avgår vid ett maktskifte, så är det inget uppseendeväckande. Det är många som får jobb inom makteliten, men när Makten tvingas avgå så får man också lämna jobbet. Men detta är inte ett sådant jobb. Skulle Ulf Kristersson avgå så får Henrik Landerholm sitta kvar på sitt jobb. DET är vad som kallas vänskapskorruption! Det är mycket möjligt att Henrik Landerholm är rätt man på rätt plats. Men, detta är INTE en politisk tjänst. Då ska den utannonseras och den mest kompetenta få jobbet. Vilket mycket möjligt kan vara Henrik Landerholm.

Lästips:
Experter: Kristerssons rekrytering kan vara vänskapskorruption. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: