onsdag 7 december 2022

Mer siffror att gotta sig i

» Dom har det inte lätt.

Så är det då dags för nästa väljarundersökning. I dag är det Aftonbladet som publicerar sin undersökning som görs av Demoskop. Den bekräftar egentligen bara vad tidigare undersökningar som jag har skrivit om har berättat. Det går inte bra för våra blå regeringspartier Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och ännu sämre går det för partiet som sitter i bakgrunden och styr över allt. Jag menar alltså Sverigedemokraterna. Så här ser Demoskops siffror ut som dom publiceras i Aftonbladet:

Socialdemokraterna 33,3% (+2,1) /+3,0/
Moderaterna 20,5%(-0,8) /+1,4/
Sverigedemokraterna 17,6% (-2,0) /-2,9/
Vänsterpartiet 8,9% (+0,1) /+2,1/
Centerpartiet 6,1% (+0,1) /-0,6/
Kristdemokraterna 4,8% (+0,2) /-0,5/
Liberalerna 4,2% (+0,2) /-0,4/
Miljöpartiet 3,5% (+0,3) /-1,6/

Förändringen inom parentesen först är jämfört med förra månadens undersökning medan förändringen inom snedstrecken efter det är jämfört med valet. Vi kan då notera att den Socialdemokratiska uppgången fortsätter. Moderaterna fick efter valet en uppgång (som tack...) men nu har man tappat en del av den. Sverigedemokraternas nedgång fortsätter. Vänsterpartiets uppgång fortsätter men har avstannat. Centerpartiet har bromsat sin nedgång efter Annie Lööfs avgångsbesked. Kristdemokraterna tappade lite efter valet men har nu stannat upp. Liberalerna tappade lite efter valet (stödröster som försvann?) men har stoppat det tappet. Miljöpartiet tappade rejält efter valet (stödröster...) men har också fått stopp på det.

Expressen har låtit Sifo fråga svenskarna hur dom tycker att regeringen sköter sitt jobb. Och svaren här förklarar lite varför den Brunblå sörjan tappar medan den Rödgröna oppositionen som grupp ökar. Så här ser svaren ut på de olika frågorna:

Hur tycker du att regeringen i allmänhet sköter sitt arbete?
Mycket bra: 3%
Ganska bra: 30%
Ganska dåligt: 34%
Mycket dåligt: 23%
Tveksam, vet ej: 9%
Endast en mycket, mycket liten del av de Brunblå supportrarna tycker att regeringen gör ett mycket bra jobb. Istället är det en klar majoritet som tycker att man gör ett dåligt jobb.

Hur tror du en socialdemokratiskt ledd regering (med stöd av C, MP och V) skulle sköta sitt arbete?
Mycket bra: 10%
Ganska bra: 39%
Ganska dåligt: 19%
Mycket dåligt: 25%
Tveksam, vet ej: 8%
Dvs klart fler tror att en Socialdemokratisk regering skulle skött jobbet bra. Men det finns en trogen skara som även om dom inte tycker att den nuvarande regeringen gör ett mycket bra jobb så tror dom fortfarande att en Socialdemokratisk regering också skulle skött jobbet mycket dåligt.

Tror du att en socialdemokratiskt ledd regering skulle göra ett bättre eller sämre jobb än den sittande moderatledda regeringen?
Bättre jobb: 44%
Sämre jobb: 30%
Varken bättre eller sämre jobb: 20%
Tveksam, vet ej: 6%
Det är alltså uppenbart att det är klart fler som tror att en Socialdemokratiskt ledd regering skulle göra ett bättre jobb än som tror att den regeringen skulle gjort ett sämre jobb än dagens Brunblå sörja.

Dagens Sverigedemokrat

Titeln "Dagens Sverigedemokrat" vill jag ge till vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Jag vet att hon formellt är medlem av Moderaterna och inte Sverigedemokraterna. Men hennes inställning till "icke-svenskar" påminner mer om den sverigedemokratiska än vad som gäller ett anständigt svenskt parti. Att invandringen idag är mycket låg har ingen betydelse. Den SKA NER! Även om den varit 0 så skulle Maria Malmer Stenergard vara villig till vilka åtgärder som helst för att minska invandringen. En stor del av Sveriges företag och arbetsgivare är förtvivlade efter att ministern vill sätta en gräns på 33.500 kronor i månadslön för att bevilja arbetstillstånd. Idag gäller att man ska betala avtalsenlig lön. Vilket gör att arbetsgivare med stora problem att få arbetskraft inte kommer att kunna ta in anställda från utlandet. Det är uppenbart att Maria Malmer Stenergard helt enkelt tycker att "icke-svenskar" är ett sämre människosläkte som inte får komma hit och förstöra den rena fina vita ariska rasen. Kosta vad det kostar vill. - "Göra allt för att minska invandringen." Undrar om Silvia Sommerlath hade fått inresetillstånd till Sverige? Hon har ju ingen lön alls utan försörjs av de svenska skattebetalarna?

Veckans avslöjande

Vi får vara beredda på att vi får en långvarig elkris i Sverige. Den nya svenska energipolitiken á la Ebba Busch skrämmer ju bort investeringar i vindkraft. I Ny teknik läser jag att Teknikkonsulten WSP räknat fram att Sverige kan ha 6 stycken s.k. små modulära kärnreaktorer, SMR, i drift till år - 2050. Det är alltså om nästan 30 år! Det är många vintrar med elbrist som vi får tacka Ebba Busch för fram tills dess. Nu finns ju inte SMR-reaktorer än på marknaden, så det kan ta lite längre tid...

För övrigt ser jag att Ringhals 3 den 10 december ska gå ner i halv effekt. Detta samtidigt som alltså Ringhals 4 stått stilla sedan augusti och det just blivit offentligt att återstarten skjuts ytterligare. Och Oskarshamn 3 ska tas ner i 10 dagar för service. Vilket inte är första gången det här året. Vi får verkligen hoppas att det inte dyker upp nya problem med Ringhals 3 när den drar ner på effekten ett dygn. Eller med Oskarshamn 3... Allt bara nämnt apropå den säkra driftsäkra kärnkraften. Det börjar snart kännas som Frankrike där hälften av kärnkraften står stilla.

Veckans Dumheter

Jag skrev redan för några dagar om det invecklade politiska läget i Åstorps grannkommun Klippan. Efter valet hade Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern kommit överens om att bilda ett styre. Man hade också majoritet. Men vid omröstningen föll detta styre eftersom två moderater röstade Nej. Då fick man inte majoritet. Nu har istället dessa två moderater, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och ett lokalt parti kommit överens. Som kommunstyrelsen ordförande föreslås nu en av de avhoppade moderaterna (som även är utesluten ur partiet och alltså partilös). Samtidigt föreslår Sverigedemokraterna ett par f.d. aktiva nazister som uteslöts ur SD för många år sedan till höga poster i kommunen. Det kommer alltså att sitta en stor grupp partilösa som är uteslutna ur sina partier och styra kommunen. Min gamla bekanting, det f.d. moderata kommunalrådet Hans-Bertil Sinclair ruskar på huvudet. En av de ytterst profilerade anti-nazisterna från den period då Klippan var ett riktigt nassefäste, kristdemokraten Bert-Inge Karlsson, ruskar på huvudet. Överhuvudtaget är det många som ruskar på huvudet över vad som händer i Klippan.

Lästips:
Därför tappar SD i väljarstöd. - Aftonbladet
Sex av tio ger regeringen underkänt: Dålig start. - Expressen
Ministern: Beredd att göra allt för att minska invandringen. - Dagens Nyheter
Ny rapport: Sverige kan ha sex mini-reaktorer på plats 2050. - Ny Teknik
Ringhals 3 på halv effekt under ett dygn – risk för ansträngt läge. - Ny Teknik
Delade meningar bland tidigare politiker om nya styret. - Helsingborgs Dagblad
SD Skåne om invalda ex-nazisterna: Helt oacceptabelt. - Helsingborgs Dagblad
Hur kan KD välja att gå i allians med SD? - Helsingborgs Dagblad Insändare

Inga kommentarer: