måndag 19 december 2022

Veganism

» Fanatism?

Varför inte ett lite annorlunda ämne så här när vi har börjat på en ny vecka och det faktiskt bara är mindre än två veckor kvar på året. Jag tänkte berätta varför jag inte är vegan eller vegetarian.

Vargen - en konkurrent om bytet
Jag har full respekt för de som väljer att t.ex. bli veganer eller vegaterianer. Det är ett fritt val vad man vill äta. Men det är faktiskt ganska komplicerat att få i sig allt man behöver om man inte äter en varierad kost. Det kan finnas miljöskäl till att utesluta vissa saker från kosten. Och jag tror faktiskt att vi (och vår jord) skulle må bra av att vi åt mer från växtriket och mindre från djurriket.

Men, människan är, och har "alltid" varit, ett rovdjur. Våra förfäder jagade och hade död på bytesdjuren på ett ofta barbariskt sätt. Spjut, pilar, klubbor. Fångstgropar med spetsiga pålar. Sätten att fånga vårt byte var inte humant mot djuren. Men, vi var (och är) ett rovdjur som jagar för att överleva. Vi äter köttet från vårt byte, precis som andra rovdjur. Och vi kan inte lära vargar, lodjur, rovfåglar, leoparder, krokodiler osv att bli vegetarianer.

Jag accepterar till och med dagens jakt. När det handlar om att jaga djur som det finns gott om av och där det inte handlar om ren troféjakt utan om att skaffa kött för husbehov. Vi föder upp djur för slakt. Det är också något vi gjort i århundraden. Naturligtvis ska uppfödning av djur och slakt ske på ett värdigt och humant sätt. Men jag tror inte att ett djur som slaktas lider mer än ett djur som tas av en varg, ett lodjur, en leopard, ett lejon eller vad vi nu kan räkna upp. Allt från spindeln som fångar flugor i sitt nät och äter upp dom och sedan upp i storlek. Vi är rovdjur!

Alltså, vill människor vara veganer, vegetarianer eller vilken kost man nu väljer för detta så är det upp till var och en. Men jag skäms inte för att jag är ett rovdjur, precis som mina förfäder varit.

Tror ni han infriar sitt löfte?

Elon Musk var en gång världens rikaste man. Köpet av Twitter var väl inte den bästa affär han gjort. Hans inträde på den arenan har väl knappast präglats av succé. Tvärtom! Hans ingrepp på Twitter har skapat en våldsam debatt om Twitters framtid. Kan hans senaste grepp, att genomföra en omröstning bland Twitteranvändarna om hans framtid som chef för Twitter, vara ett sätt att rädda Twitter och därmed hans investering? - "Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll." Den frågan ställde han och 17,5 miljoner Twitteranvändare röstade på kort tid. 57,5% tyckte att han skulle avgå medan 42,5% röstade för att han skulle sitta kvar.

Lästips:
Elon Musk. - Twitter
Elon Musk röstas bort av Twitter-användarna. - Dagens Media

Tweet hit och tweet dit

Tror ni han håller sitt löfte?

Inga kommentarer: