söndag 11 december 2022

Heja Skåne

» Bevara våra dialekter.

Vår yngsta son Kimmy fyller 25 år nästa år. Han är autistisk. Han har t.ex. inget talspråk. Han säger ingenting. Men kan förstå en hel del. Troligen mer än vad vi inser. Men, att han inte säger något skapar naturligtvis ofta problem eftersom han inte kan förklara varför han gör saker eller hur han mår eller vad han vill. Man måste alltså försöka läsa av honom. Det gäller oss i familjen, det gäller personalen på hans LSS-boende och det gäller personalen på den Daglig verksamhet där han går dagligen.

Autism
En annan effekt av hans autism är att han faktiskt är enormt duktig på vissa saker. Som att t.ex. lägga pussel och liknande. Ett spel på datorn som han gillar och är en hejare på heter Ordkejsaren och handlar mycket förenklat om att pussla ihop ord i en form av korsord. Trots att han inte kan läsa fixar han detta mycket bättre än mig. Han gillar att lägga pussel. Under en tid "jobbade" han med att lägga och kontrollera pussel på kommunens Återvinning. Hade skänkta pussel alla bitar kvar? Titta gärna på den franska deckaren Astrid och Raphaëlle som just nu finns på Cmore.

Ett annat sätt som hans autism visar sig på är att han är enormt vanebunden. Han älskar att lyssna på musik på sin iPad. 75% av tiden lyssnar han om och om igen på Danne Stråheds När en flicka talar skånska. Och trots att han alltså med största sannolikhet inte kan läsa texten i Spotify så hittar han tillbaka till låten på Spotify även om han har spelat annan musik ett tag.

Jag brukar säga att jag är privilegierad. Jag har en vuxen son som spontant med ett stort leende kan ge mig en riktigt god kärleksfull kram.

Den här Danne Stråhedslåten får mig dock att komma in på dagens huvudämne som är Skånska. Denna vackra, uttrycksfyllda och mustiga dialekt. Vi ska alla vara stolta över våra dialekter. Detta oberoende av var vi bor. Det är viktigt att dialekterna överlever och får frodas. Som skåning tycker jag alltså att skånskan är vacker och viktig. I dagens Helsingborgs Dagblad redovisades resultatet av en omröstning om våra skånska favoritord. Och det är här vi ser exempel på en mustig och uttrycksfylld dialekt.

Låt mig alltså redovisa listan från 1-40. Så här har ni skånskan:

Fubbick - Idiot, Ålahue - Ren förolämpning, Mög - Smuts, Rälig - Äckligt, Rullebör - Skottkärra, Hialös - Otålig, Klydderöv - Krånglig person, Flabben - Munnen, Klyddigt - Krångligt, Ålarens - Ren förolämpning, Hossa - Strumpa, Mögtocke - Ovårdad person, Förtröden - Avundsjuk, Hotta - Kasta, Pattaglytt - Litet barn, Ännaklämd - Otålig, Annaförtröden - Andfådd, Fittamat - Smörgås, Tradigt - Tråkigt, Hied - Otålig, Förveden - Nyfiken, Nimt - Smidig, Pibesill - Lipsill, Tönn - Dum, Balle - Skinkan, Glytt - Barn, Pågablära - Påg (negativt), Glyttig - Tramsig, Pjodd - Småfågel, Bengalo - Tokig, Hinsian gäred - Denna sidan gärdet, Rabbemos - Rotmos, Prega - Pressa, Knuda - Potatis, Lyna - Lugnt, Blannevann - Groggvike, Pågadrul - Pojkvasker, Grebba - Flicka, Knast - Idiot, Lase - Trasa.

Många ord är olika former av förolämpningar eller negationer. Men en vanlig missuppfattning är att orden ofta kommer från danskan. Det gör dom inte! Men Skåne har naturligtvis många kopplingar till Danmark. Vi var ju Östdanmark till 1658 när Sverige invaderade Skåne och annekterade området. Vad många uppe i 08-området inte begriper är den starka kopplingen mellan Skåne och Sjælland i Danmark. Det upplevs inte som att åka utomlands att ta tåget över Öresundsbron till København eller färjan över till Helsingør. Det är en gemensam arbetsmarknad och shoppingmarknad. Att flyga utomlands handlar om Kastrup i Danmark. Fjollträskarnas Arlanda är något exotiskt, långt borta och betydelselöst. När 08-orna i regeringen pratar om ytterligare gränskontroller för resande mellan Malmö-København så tar det fyr i helvetet bland skåningar som ska lida med ytterligare tågförseningar osv när man pendlar till Danmark. Hur tror ni stockholmarna hade reagerat om man började med ID/pass-kontroller för alla resande mellan Stockholm - Uppsala och stannade tåget tills det var klart?

Skånes vackra flagga

Annars är vi skåningar ett lugnt och fridfullt folk. Vi förhäver oss inte. Vi är inte hialösa utan tar det lugnt. Läs därför gärna den här beskrivningen av skåningen författad av författaren Fritiof Nilsson Piraten. Sådan är skåningen. Vill ni kunna ladda ner en lite mer utförlig skånsk ordlista så finns det en här.

Det är skillnad på folk

Det framförs ju ibland kritik mot svensk kriminalvård som bland annat går ut på att den som dömts till ett fängelsestraff ofta friges innan hela tiden gått. Man kan friges villkorligt om man sköter sig. Från högerhåll tycker man ofta att detta är rent för djäkligt. Men vi är uppenbarligen inte ensamma i världen om liknande frigivningar. Jag läser att Boris Becker, som ju i London dömdes till 2,5 år fängelse för att ha dolt tillgångar när han förklarades i personlig konkurs, nu frigivits efter 8 av de 30 månaderna. Han har alltså bara suttit av en dryg fjärdedel av straffet. Undrar om det är standard i Storbritannien eller om han behandlas lite extra speciellt för sitt kändisskap? Hur som helst flögs han omedelbart i privat lyxflyg hem till Tyskland. Han får i varje fall inte återvända till Storbritannien förrän de 30 månaderna gått. Vi behandlas som sagt lite olika!

Lästips:
Här är läsarnas skånska favoritord! - Helsingborgs Dagblad
Boris Becker döms till 2,5 års fängelse. - Aftonbladet
Autism Sverige. - Autism Sverige

Inga kommentarer: