torsdag 1 december 2022

Jag måste gotta mig mer

» Det går åt rätt håll.

Siffernissen bakom dessa rader har fått mer att gotta sig åt. Nu har SCB släppt sin stora väljarundersökning. En undersökning som är större än de månatliga undersökningar som flera tidningar roar sig med. Egentligen bekräftar den bara vad tidigare undersökningar berättat. Dvs att vår Brunblå sörja med tre regeringspartier (och partiet som styr över regeringens partier via TiDÖ-avtalet) inte har haft någon allt för lyckosam början på sin tid som styrande medan däremot vänstern i det svenska politiska samhället går i rätt riktning. Så här ser SCB:s siffror ut, med förändring sedan valet inom parentes:

Socialdemokraterna 34,6% (+4,3)
Moderaterna 18,9% (-0,2)
Sverigedemokraterna 18,2% (-2,3)
Vänsterpartiet 7,6% (+0,9)
Centerpartiet 5,4% (-1,3)
Kristdemokraterna 4,9% (-0,4)
Miljöpartiet 4,4% (-0,7)
Liberalerna 4,1% (-0,5)

Vad vi kan se är att det bara finns två vinnare i undersökningen. Socialdemokraterna (+4,3) och Vänsterpartiet (+0,9). Alla de övriga sex partierna tappar stöd. Den stora förloraren är Sverigedemokraterna. Där uppenbarligen en hel del väljare gått till Moderaterna och Kristdemokraterna vilket gör att deras förlustsiffror inte blir så stora eftersom tillskottet från SD kompenserar en del.

Vi kan också enkelt konstatera att de fyra Rödgröna partierna nu samlar ihop 52,0% mot den Brunblå sörjans fyra partier som tillsammans får 46,1%. Moderaterna är nu också större än Sverigedemokraterna igen. De två partierna till vänster, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är nu ensamma lika stora som de tre högerpartierna M + SD + KD är tillsammans. Man får 42% vardera.

Jag noterar att Ebba Busch för tillfället ligger ganska risigt till hos Sveriges Företagare. Företagarna kallar Ebba Busch "Tondöv". Nu har man röstat fram en högerregering och så levererar dom inte! Skandal! - "Företagare har röstat fram högerregeringen. Känner de sig lurade? - Jag tror att många är mycket besvikna. Nu måste regeringen och berörda myndigheter jobba natt och dag för att lösa problemet." Tänk nu hade man fått precis de man ville ha installerade och så levererar dom inte vad som beställts! Det är nästan (bara nästan....) synd om dom stackars slipsklädda.

Lästips:
Två partier ökar och tre tappar i första PSU efter valet. - SCB
SCB: Socialdemokraterna starkt framåt. - Dagens Nyheter
Kraftigt ökat stöd för S – Tidöpartierna rasar. - Svenska Dagbladet
Regeringen har fått en mardrömsstart. - Lena Mellin i Aftonbladet
S efter jättelyftet: Vi ser löftesbrott varje dag. - Aftonbladet
Regeringens elpopulism har bäddat för missnöjet. - Helsingborgs Dagblad huvudledare
Företagare rasar efter elstödsbesked: Varslen kommer rusa. - Dagens Industri

Inga kommentarer: