torsdag 10 februari 2022

Hipp hipp hurra

» Ett vettigt förslag.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom och Statsminister Magdalena Andersson har lyckats reta upp den kommersiella skolmarknaden och dess politiska uppdragstagare inom den borgerliga högeralliansen. Man har nämligen lagt fram ett förslag om att kommunala skolor, som har ett större och mer omfattande uppdrag och ansvar än vad kommersiella friskolor har, också ska hunna få ett större anslag från skattebetalarna än vad de kommersiella friskolorna ska få. Kommunernas är tvingade att se till att ordna skolplats till nyinflyttade osv till exempel.

Alltså ett mycket vettigt förslag!

Viktig undervisning
Borgerliga högerpolitiker och deras uppdragsgivare från den kommersiella Marknadsskolan är dock upprörda. Vinstmarginalerna kan ju naggas i kanten. Vid de utvärderingar som gjorts har det visat sig att kommersiella friskolor har mindre yta (både inomhus och utomhus) per elev än vad de kommunala skolorna har. Det har också visat sig att personaltätheten är lägre i kommersiella friskolor än i kommunala skolor. Andelen behöriga lärare än dessutom lägre på de kommersiella friskolorna än vad som gäller kommunala skolor.

Men, på något sätt så måste ju skolorna spara in på kostnaderna så att det blir pengar över till vinst så att ägarna kan få utdelning på sitt investerade kapital. Det räcker inte med att det ju också har visat sig att man på olika sätt lyckas välja ut lönsamma elever och inte riskera att få elever som kan kosta extra pengar. Dom kan de kommunala skolorna ta hand om. Om sedan de kommunala skolorna får högre kostnader pga detta så stiger som en julklapp idag även bidraget till friskolorna.

Förslaget om att det ska kunna gå att betala ett högre bidrag till den kommunal skolan än till de världsunika kommersiella svenska friskolorna är ett mycket vettigt förslag. Låt oss hoppas att det finns tillräckligt många politiker i Riksdagen som tänker längre än näsan räcker.

Verkligheten är nämligen den att det svenska systemet med skattefinansierade friskolor som fritt kan dela ut vinst till sina ägare är världsunikt. Det är inget enda land i hela världen som har kommit på den korkade idén. Chile hade på gång ett liknande system, men konstaterade att det var ingen bra idé. Sverige är världsunika! Regeringens förslag till begränsningar är alltså ett utmärkt och vettigt förslag. Att borgerliga politiker reflexmässigt ställer upp på marknadens sida istället för på skolelevernas och skattebetalarnas sida säger allt om dessa politikers uppdrag och bindningar. Det säger allt om på vems uppdrag dom arbetar politiskt.

En eloge till Lina Axelsson Kihlblom och Magdalena Andersson!

Läs:
Friskolor kan få mindre pengar än kommunala skolor. - Aftonbladet
Kritik mot skolförslaget: Respektlöst. - Aftonbladet
Skolinspektionen granskar skolans klädkoder. - Aftonbladet
Eleven ”Minna” om IES klädregler: Kan inte ha shorts på sommaren. - Aftonbladet
Viktor Rydbergs hot visar skolans systemfel. - Svenska Dagbladet
Larmet från ICA-butiken: Hundratals IES-elever samlas här. - ETC
Granskning: Friskolor brister när elever ska antas. - Sveriges Radio
Lotta Lundberg: Varför är regeln om kjolar en skandal? - Lotta Lundberg i Svenska Dagbladet
Att mäta kjolar men svälja kvinnoförtrycket. - Andreas Magnusson på Magasin Para§raf

Fri konkurrens på marknaden

Inga kommentarer: